BiH
0

Za izdavanje pasoša i lične karte nisu potrebni izvodi iz matičnih knjiga

FENA
Od 1. jula 2009. godine, prilikom predavanja zahtjeva za izdavanje biometrijskog pasoša kao i nove lične karte, građani nisu u obavezi da uz ostalu dokumentaciju prilažu i izvode iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu.

Naime, provjere u matičnim knjigama se rade elektronskim putem.

Pritom je najveći priliv zahtjeva u Matičnom uredu Općine Centar, koji je do danas uradio provjere za 201.960 osoba, odnosno 403.920 provjera u matičnim knjigama rođenih i državljana.

Tokom prvih šest mjeseci ove godine urađene su provjere podataka za 29.282 osobe, odnosno 58.564 provjera u matičnim knjigama rođenih i državljana, što je najveći broj provjera u odnosu na druge općine Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Pres-službe Općine Centar.

S dolaskom ljeta očekivano se povećava broj zahtjeva građana za izdavanje biometrijskih pasoša i ličnih karti.

"Iako imamo svakodnevno veliki broj zahtjeva za provjere podataka iz matičnih knjiga, tokom ljetnog perioda dodatno opterećenje za rad Matičnog ureda čine osobe koje dolaze po izvode iz matičnih knjiga rođenih i državljana za spomenutu namjenu. Da bismo uštedjeli građanima trošak i bespotrebno hodanje po ovim velikim vrućinama, naglašavamo građanima da prilikom predavanja zahtjeva nadležnom MUP-u za izdavanje biometrijskog pasoša ili nove lične karte nije potrebno da dostavljaju izvode iz matičnih knjiga. Po službenoj dužnosti Matični ured Općine Centar, na zahtjev nadležnog MUP-a, elektronski dostavlja podatke nakon provjere u matičnim knjigama", kazala je pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Centar Jasna Beba i dodala da uposlenici, zaduženi za provjere u matičnim knjigama, istovremeno kontrolišu i elektronsku bazu podataka, da bi se uklonile eventualne pogreške prilikom upisa u matične knjige ili tokom unošenja u bazu podataka.

Koliki je priliv zahtjeva za provjeru podataka u matičnim knjigama govori i podatak da su uposlenici Službe za opću upravu, zaduženi za elektronske provjere radi ispunjenja zadatih rokova od tri dana za dostavljanje odgovora na upit, radili godinu dana prekovremeno te danima vikenda, navodi se u saopćenju.