{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvodi iz matičnih knjiga su trajnog karaktera

F
9.8.2012. u 15:17
3
4
Izvodi iz matičnih knjiga su trajnog karaktera
3
Izvodi iz matičnih knjiga su trajnog karaktera
Izvodi iz matičnih knjiga u Federaciji Bosne i Hercegovine trajni su prema novom zakonu o matičnim knjigama, koji je stupio na snagu 11. maja ove godine, a Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH, kao nadležni organ, treba da donese podzakonske akte kojima bi se definirali izgled, sadržaj, način zaštite te tehnika izrade i štampanja obrazaca, saopćeno je danas iz Općine Centar u Sarajevu.
"Čim se ispune spomenuti uvjeti, Matični ured Općine Centar je spreman da izdaje izvode iz matičnih knjiga s neograničenim rokom trajanja.

Do tada ćemo izvode izdavati po dosadašnjoj praksi - kazala je Jasna Beba, pomoćnica općinskog načelnika za opću upravu.

U odnosu na dosadašnji, novi zakon o matičnim knjigama, donosi i novine koje se odnose na vođenje i rad s matičnim knjigama.

Beba ističe da je propisao i novi rok od 30 dana, umjesto dosadašnjih 60, za prijavu rođenja djeteta, odnosno za upis njegovog imena u knjigu rođenih.

Novim zakonom je također definisano da vođenje upravnih postupaka, koji se odnose na ispravke i dopune činjenica u matičnoj knjizi, prelaze u nadležnost općinskog organa uprave umjesto dosadašnjeg kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

"Od 11. maja ove godine krenuli smo sa zaprimanjem zahtjeva i donošenjem rješenja o ispravkama i dopunama podataka vezanih za matične knjige. Do sada ima oko 300 predmeta, dok ove godine očekujemo oko 2.000 zahtjeva.

Napominjemo građanima da je u skladu s važećim zakonskim propisima, rok za donošenje rješenja 60 dana", rekla je Beba.

U općinskoj nadležnosti je i donošenje rješenja u poslovima vezanim za upis činjenica o rođenju i smrti po isteku zakonskog roka od 30 dana za prijavu u matične knjige, što je dosad bilo u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova kantona Sarajevo, dodala je pomoćnica načelnika Općine Centar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: