{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvodi iz matičnih knjiga su trajnog karaktera

F
9.8.2012. u 15:17
3
4
Izvodi iz matičnih knjiga su trajnog karaktera
3
Izvodi iz matičnih knjiga su trajnog karaktera
Izvodi iz matičnih knjiga u Federaciji Bosne i Hercegovine trajni su prema novom zakonu o matičnim knjigama, koji je stupio na snagu 11. maja ove godine, a Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH, kao nadležni organ, treba da donese podzakonske akte kojima bi se definirali izgled, sadržaj, način zaštite te tehnika izrade i štampanja obrazaca, saopćeno je danas iz Općine Centar u Sarajevu.
"Čim se ispune spomenuti uvjeti, Matični ured Općine Centar je spreman da izdaje izvode iz matičnih knjiga s neograničenim rokom trajanja.

Do tada ćemo izvode izdavati po dosadašnjoj praksi - kazala je Jasna Beba, pomoćnica općinskog načelnika za opću upravu.

U odnosu na dosadašnji, novi zakon o matičnim knjigama, donosi i novine koje se odnose na vođenje i rad s matičnim knjigama.

Beba ističe da je propisao i novi rok od 30 dana, umjesto dosadašnjih 60, za prijavu rođenja djeteta, odnosno za upis njegovog imena u knjigu rođenih.

Novim zakonom je također definisano da vođenje upravnih postupaka, koji se odnose na ispravke i dopune činjenica u matičnoj knjizi, prelaze u nadležnost općinskog organa uprave umjesto dosadašnjeg kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

"Od 11. maja ove godine krenuli smo sa zaprimanjem zahtjeva i donošenjem rješenja o ispravkama i dopunama podataka vezanih za matične knjige. Do sada ima oko 300 predmeta, dok ove godine očekujemo oko 2.000 zahtjeva.

Napominjemo građanima da je u skladu s važećim zakonskim propisima, rok za donošenje rješenja 60 dana", rekla je Beba.

U općinskoj nadležnosti je i donošenje rješenja u poslovima vezanim za upis činjenica o rođenju i smrti po isteku zakonskog roka od 30 dana za prijavu u matične knjige, što je dosad bilo u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova kantona Sarajevo, dodala je pomoćnica načelnika Općine Centar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: