BiH
3

U RS-u je moguće izvaditi rodni list i van mjesta rođenja

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Svi građani koji su upisani u matične knjige Republike Srpske od danas će izvode moći dobiti u bilo kojem gradu u RS.

Građani će izvode iz matičnih knjiga moći dobiti od danas u 14.00 sati.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je za cijeli projekt elektronskog uvezivanja matičnih knjiga uloženo 3.100.000 KM iz Razvojnog programa Republike Srpske.

"U testnoj fazi sistema nismo imali nikakve tehničke probleme, svi matičari su prošli obuku, s obzirom na to da više od 50 godina ova oblast nije bila uređena, a do kraja godine proći će još jednu obuku", pojasnila je Rešić.

Ona je na današnjoj konferenciji za novinare navela da mogućnost izdavanja izvoda ne važi za osobe upisane u matične knjige na prostoru Federacije BiH sve dok i taj enitet ne izvrši elektronsko uvezivanje matičnih knjiga.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo rekao je da su ovo ozbiljni iskoraci u informatizaciji društva, a posebno su veliki benefiti za MUP RS.

"Posebno nam je važno da informacije koje dobijamo ovim putem imaju dodatni stepen vjerodostojnosti, a smanjuje se mogućnost improvizacije i ljudske greške. Očekujemo da će uskoro MUP, zahvaljujući elektronskim matičnim knjigama, moći skratiti procedure provjere vjerodostojnosti podataka pri izdavanju ličnih podataka", naglasio je Čađo.

Vlasnik i direktor kompanije "Lanako" iz Banje Luke Nebojša Ninić kaže da će u sistem biti uvezan MUP, Agencija za identifikaciona dokumenta BiH, Fond PIO i druge institucije.

On navodi da je u svakoj državi najvažnija baza podataka iz matičnih knjiga, jer iz nje potiču mnoge usluge za građane i poslovne subjekte.

"Na primjer, iz nje se vodi populacioni registar stanovnika što znači da ćemo u svakoj lokalnoj zajednici ili na nivou Republike Srpske svakog dana znati koliko imamo stanovnika", istakao je Ninić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući ovakvom savremenom sistemu djeca od sljedeće školske godine neće morati donositi rodne listove prilikom upisa u škole ili na fakultete nego će obrazovne ustanove imati podatke o upisima direktno iz baze.

Gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović rekao je da je grad uvezan u sistem elektronskih matičnih knjiga s ciljem da se građanima skrate mučna čekanja za različite izvode iz matičnih knjiga.

On je naglasio da je s istim ciljem grad Banja Luka otvorio više kancelarija za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga.