Razgovori se nastavljaju
61

Za formiranje vlade HNK je potrebno čudo: Cvitanović neće sa SDA, a Trojka nema dovoljno ruku

G. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Iako su svi dosadašnji rokovi za formiranje vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona probijeni ne nazire se nova skupštinska većina, niti finalni kraj pregovora koji se uprkos ozbiljnosti situacije još vode samo po kafanskim krugovima u tog kantonu.
Lider HDZ-a u HNK Stjepan Bošković koji s kontrolnim paketom od 11 ruku vodi glavne pregovore je nakon prevrtljivih najava budućih partnera, krajem prošle sedmice kazao kako je postignut dogovor sa SDA za ulazak u vlast te da će danas dogovoriti detalje.

Ali do sastanka dosadašnjih političkih partnera ni danas ipak nije došlo.

Kako doznajemo iz izvora bliskih pregovaračkom timu iz SDA, moguće je da će se sastanak održati sutra, ali je sve još pod znakom upitnika.

Činjenica je da HDZ broji 11 ruku, a SDA sa NES-om osam i da im fali jedna ruka kako bi imali potrebnu skupštinsku većinu od 20 ruku, koju očito još nisu osigurali.

Izgleda da su računali na podršku zastupnika DF-a kojim je šef stranke Željko Komšić zabranio da u vlast ulaze sa SDP-om i NiP, a hercegovački zastupnici su odlučni da ne podrže SDA i poručili da ostaju opozicija te uprkos brojnim pritiscima očito čvrsto zadržali taj stav.

HDZ BiH za skupštinski većinu u kojoj je SDA nema podršku ni HRS-a ni HDZ-a 1990, tako da su ovi razgovor daleko od finalnih i ozbiljnih, ako se "preko noći ne dogodi čudo".

Lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović za naš portal kaže kako smatra da su razgovori o formiranju vlasti u HNK daleko od finalne faze te da HDZ s njima nije ni razgovarao o skupštinskoj većini u kojoj je SDA.

"Naš stav je prilično jasan i mi se držimo tog stava. Kad skupe 17 ruku s jedne i druge strane, mogu razgovarati s Devedesetkom. Mi smo u ovom trenutku za to da ispoštujemo vertikalu sukladno vlasti na nivou Federacije BiH", rekao je Cvitanović za Klix.ba.