Nova neizvjesnost
48

HDZ najavio da je danas zadnji rok za formiranje Vlade HNK, je li opet pogrešna procjena?

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nakon devet mjeseci od održanih izbora još je poput naučne fantastike, te nakon niza probijenih rokova koji su postavljeni, danas je onaj posljednji koji je najavljen, ponovo u znaku misterije.

Iako je lider HDZ-a BiH u tom kantonu Stjepan Bošković, koji s kontrolnim paketom od 11 ruku vodi glavne pregovore, najavio kako je danas, 15 jula zadnji rok za formiranje vlasti u tom kantonu, najavljeni rok će sudeći prema trenutnom stanju ostati jedan od probijenih s najavom novih pregovora.

Dogovor HDZ-a i SDA

Navodno su HDZ i SDA postigli okvirni dogovor, te će s pregovorima nastaviti u ponedjeljak 17. jula, ali sudeći prema trenutnom stanju, starim političkim partnerima u tom kantonu nedostaje podrška jednog zastupnika za potrebnu većinu od 20 ruku.

HDZ BiH ima 11 zastupnika, a SDA sa NES-om osam, tako da im nedostaje jedna ruka s obzirom na to da se HDZ 1990 izjasnio u više navrata opredijeljenim za ulazak u vlasti sa SDP-om i NiP-om. Ako se planira vlast formirati bez HDZ-a 1990 pitanje je kako HDZ BiH i SDA mogu osigurati jednu ruku, s obzirom na to da je HRS u više navrata poručio da neće "Spašavati SDA od potopa".

Fali jedna ruka

Ako u vlast sa HDZ-om i SDA ne želi HRS ni HDZ 1990 postavlja se pitanje, računaju li stari politički partneri da neko od zastupnika iz DF-a podrži njihovu priču, što je također teško vjerovati s obzirom na to da su već odbili narednu šefa stranke da podrže SDA.

Podsjetimo da su pregovori u završnoj fazi početkom juna doživjeli pravi debakla u trenutku kad je HDZ dogovorio formiranje vlasti da "Trojkom" koju su činili SDP, NIP i DF, jer se odlukom Željka Komšića da DF ne učestvuje u toj vlasti, Trojka i raspala.

Od tada pa do danas nije definisan novi model za oformljenje skupštinske većine za koju je u HNK-u potrebno 20 ruku.

Tada je SDP vidio šansu u HRS-u uz obrazloženje kako im je to šansa da ne spase SDA od potopa, te ih pošalju po prvi put u historiji tog kantona u opoziciju, te s njima i NiP-om budu politički blok koji će formirati vlasti sa HDZ-om BiH i HDZ-1990.

Međutim, HRS nije našao zajedničke interese ni s jednim političkim blokom za ulazak u vlast, te se prema posljednjim informacijama odlučio ostati opozicija kao i do sada.

Refleksija viših nivoa

Hoće li se nakon brojnih prolongiranja dogoditi iznenađenje početkom naredne sedmice, te nakon osam godina formirati nova Vlada HNK ili će se trakavica devetomjesečnih pregovora, koji sele iz službenih prostorija u kafane i obrnuto, nastaviti, pokazat će dani koji dolaze.

Dobro upućeni izvori su stava, kako se vlast u HNK neće formirati dok se ne riješi politička situacija na višim nivoima vlasti, te da je upravo taj kanton svojevrsni zalog HDZ-a za političke pregovore koji se vode na višim instancama.

Podsjetimo da se vlast ne može formirati bez HDZ BiH, koji je najjača politička opcija s 11 mandata. Njihov dosadašnji partner SDA sa sedam mandata druga je najjača politička opcija, dok HDZ 1990 broji tri mandata kao i SDP, HRS dva mandata kao i DF, te NES i NiP po jedan mandat.

U ovom kantonu za formiranje vlasti je potrebna dvotrećinska većina od 20 ruku, a Vlada HNK jedina u zemlji po uzoru na Federaciju BiH nakon prošlih izbora nije izabrana, te više od punog mandata raditi u tehničkom mandatu, na čelu da HDZ-ovim premijerom Nevenkom Hercegom.