{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za Brazil ne trebaju vize, ali budite oprezni u velikim gradovima

F
16.10.2013. u 09:56
0
77
Za Brazil ne trebaju vize, ali budite oprezni u velikim gradovima
0
Za Brazil ne trebaju vize, ali budite oprezni u velikim gradovima
Foto: AFP
Državljanima Bosne i Hercegovine nije potrebna viza za ulazak, izlazak, prolazak i boravak na teritoriji Brazila do 90 dana, računajući od datuma prvog ulaska u zemlju.
Međutim, prema informacijama sa službene web-stranice Ministarstva vanjskih poslova BiH, onima koji žele putovati u zemlju u kojoj će se naredne godine igrati svjetsko fudbalsko prvenstvo, na koje se sinoć plasirala i reprezentacija BiH, savjetuje se oprez zbog zabilježene visoke stope kriminaliteta.

Rizična zona su marginalni kvartovi (favelas) svih velikih gradova, a naročito Rio de Janeira, Salvadora, San Pabla i Brasilie.

Ne preporučuje se vožnja noću po cestama zbog velikog rizika i lošeg stanja ulica kao i loše rasvjete.

Kada su u pitanju sanitarni uvjeti zbog epidemije žute groznice u pojedinim općinama u Brazilu savjetuje se obavezno vakcinisanje protiv ove bolesti deset dana prije putovanja. Vakcina omogućava imunitet u trajanju od 10 godina, u slučaju osoba koje su se vakcinisale prije više od 10 godina, potrebna je revakcinacija.

Između ostalog, treba izbjegavati tekuću vodu kao i svježe voće i povrće koje treba biti adekvatno oprano i dezinficirano.

Kada je u pitanju najbolji način putovanja do Brazila, u Ambasadi Brazila u Sarajevu Feni je rečeno da su već dobili mnogo takvih pitanja, ali da nemaju takve informacije, te da bi na to pitanje najbolje mogle odgovoriti turističke agencije.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: