Nadaju se uštedama
1

Za 2.900 uposlenih u agencijama RS iz budžeta 154 miliona KM godišnje

Anadolija
U 48 agencija i komisija u Republici Srpskoj (RS) zaposleno je 2.900 radnika, a iz budžeta se za njihov rad godišnje izdvaja 154 miliona konvertibilnih maraka (KM), saopšteno je nakon tematske sjednice Vlade RS posvećene analizi stanja u entitetskim agencijama.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da je glavnina radnika zaposlena u tri ključne agencije: Poreskoj upravi, Inspektoratu RS i Upravi za geodetske poslove.

Govoreći o strukturi trošenja budžeta, Tegeltija je pojasnio da se 62 miliona KM izdvaja za subvencije za poljoprivredu, a da na plate radnika otpada 70 miliona KM. Umjesto najava hoće li i kada doći do smanjenja broja agencija i broja njihovih radnika, Vlada RS zadužila je ministarstvo finansija da u narednih 30 dana sačini plan ušteda u ovoj oblasti.

"Ja se nadam da ćemo ostvariti uštede već u toku ove godine na način da izvršimo spajanje jednog broja agencija ili da ukinemo neke od njih, ali i sačuvati dosadašnji broj zaposlenih", kazao je ministar finasija RS.

Potpredsjednica Vlade RS Nada Tešanović kazala je da od 48 entitetskih agencija i komisija, pet u nadležnosti Narodne Skupštine RS koja će se morati izjasniti o svrsi njihovog postojanja. Tako bi RS mogla ostati, između ostalog, bez Komisije za sprječavanje sukoba interesa u javnom sektoru i institucije Ombudsmena za djecu. U izjavi za agenciju Anadolija, predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić, ocijenio je da je "vladina analiza stanja u oblasti komisija i agencija u RS samo dizanje temperature kako bi se javnosti prikazalo da vlast nešto radi na planu štednje u oblasti javne potrošnje".

"Bez drastičnih rezova, koji podrazumijevaju i smanjenje broja zaposlenih, nema ni govora o uštedama, ali otpuštanja neće biti jer ko bi to otpuštao svoje članove i svoje glasače neposredno pred lokalne izbore", istakao je Čavić.

Osvrćući se na pismo namjera koje su entitetske vlade uputile Međunarodnom monetarnom fondu kao uvjet za novi Stand by aranžman BiH sa ovom finansijskom institucijom, Čavić je istakao da, iako javnost nije upoznata s njegovim sadržajem, evidentno je da će doći do kresanja javne potrošnje.

"Zato u augustu slijedi i rebalans budžeta RS koji će dovesti do smanjenja javne potrošnje, ali ne smanjenjem zaposlenih i plata javnoj upravi nego kresanjem prava boračke populacije. Zato je i najavljena izmjena zakona o isplati boračkih naknada", kazao je Čavić.

Ministar finansija RS potvrdio je da rebalans budžeta nije predvidio smanjenje plata zaposlenim u javnom sektoru, ali i da „neće doći do smanjenja obima stečenih prava boraca “. „Na papiru će ta prava ostati ista, samo će se donijeti zakon o njihovom ostvarivanju u punom obimu za bolja vremena. Dakle, teret odgovornosti i štednje ponovo će ponijeti oni najsiromašniji“, zaključio je Čavić za agenciju Anadolija.