{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čavić: RS je u ozbiljnim ekonomskim problemima

F
28.8.2012. u 13:20
0
3
Čavić: RS je u ozbiljnim ekonomskim problemima
0
Čavić: RS je u ozbiljnim ekonomskim problemima
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Republika Srpska se nalazi u ozbiljnim ekonomskim problemima, njena likvidnost je ugrožena, a ne izvršavaju se ni obaveze iz budžeta među kojima i podsticaji u poljoprivredi i druge stimulativne mjere, ocijenio je danas predsjednik i poslanik Demokratske partije Dragan Čavić.
"Uzimanje kredita od Međunarodnog monetarnog fonda i pristajanje na određene uvjete koje traži ta finansijska institucija je logična posljedica jedne neracionalne i promašene ekonomske politike aktulene vlasti u RS-u u posljednjih sedam godina", ističe Čavić.

Vlada u RS-a je, kaže, potrošila najmanje dva paralelna budžeta u tom periodu i istovremeno postigla enorman nivo zaduženja, a da bi mogla uzimati nove kredite izmijenila je i Zakon o dugu, zaduženjima i garancijama koji je "katastrofalan".

"Taj zakon omogućava da se aktulena vlast RS-a u kratkom periodu zaduži za novih milijardu i 500 miliona KM", rekao je Čavić novinarima u Banjoj Luci.

Ističući da još nije dobio materijal za posebnu sjednicu Skupštine o rebelansu budžetskog okvira, pa ne zna detalje, ali je uvjeren da će se rebalansom "pokriti" i neka trošenja koja su već ostvarena.

"To mogu i da potpišem, jer za vlast budžet RS-a nije ni vodič, nego formalna obaveza", tvrdi Čavić optužujući aktulenu vladajuću većinu da krši Zakon o budžetskom sistemu i Zakon o izvršenju budžeta.

Budžet RS-a rebalansom treba da bude smanjen za 15 miliona KM, dok je mnogo interesatnije, kaže Čavić, šta je to na šta se Vlada RS-a obavezala u pismu namjera MMF-u, za cijelo vrijeme trajanja novog stand-by aranžmana, odnosno u naredne dvije godine.

Najavio da će insistirati da se to pismo namjera javno objavi, jer ga premijer RS-a nije potpisao u svoje, već uime svih poreznih obveznika.

Poslanik DP-a je još dodao i da je skandalozno da će za taj rebalans budžeta "glasati vladajuća većina, vjerovatno, i bez rasprave".

U rebalansu budžeta za ovu godinu štedit će na vraćanju dugova građanima po osnovu povrata poreza iz prethodnih godina, iako taj i još neki detalji nisu saopćeni javnosti.

Iz pripremljenog dokumenta rebalansa je jasno da će se uštediti oko milion maraka na izgradnji objekata za djecu, dok je Vlada RS-a povećala pojedine stavke, pa će čak javnim medijima ide 1,5 miliona više nego što je predviđeno za ovu godinu.

Za rad kancelarije RS-a u Mostaru u ovoj godini ide 50.000 KM, što je za deset hiljada više nego što će vlast dati za sanacije elementarnih nepogoda u RS-u.

Uštede neće biti na troškovima reprezentacije, koji su rebalansom budžeta povećani za 100.000 maraka, a nisu smanjenjen ni naknade, već uvećane za 80.000 KM.

I za Kabinet predsjednika RS-a povećana je stavka za medalje za čak 108 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: