|

YIRH: Sutra "sahrana" ljudskih prava u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci

YIRH: Sutra "sahrana" ljudskih prava u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci
14
F
FENA
9.12.2012. u 16:21
5
komentara
14

dijeljenja
YIRH: Sutra "sahrana" ljudskih prava u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci
Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BH), u saradnji sa Udruženjem dramskih umjetnika Altteatar iz Sarajeva, u ponedjeljak će, na Međunarodni dan ljudskih prava, pored brojnih aktivnosti, organizovati simboličnu "sahranu" ljudskih prava u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci.
Ova akcija ima za cilj ukazati na sveopće nepoštivanje ljudskih prava građana Bosne i Hercegovine.

Ranije, istoga dana, aktivisti u Sarajevu održat će sastanak sa ambasadorom Piterom Sorensenom u Delegaciji EU u BiH, gdje će mu opisati akciju, te s njim razgovarati o stanju ljudskih prava u BiH.

Aktivisti će sa improvizovanim kovčegom krenuti u 12 sati ispred Katedrale (Sarajevo), iz ulice Braće Fejić (Mostar) i u 12.30 sa Trga Krajine (Banja Luka).

U Sarajevu će sa povorkom doći ispred zgrade Parlamenta BiH, u Mostaru na Španski trg, a u Banjoj Luci kod zgrade Općine, gdje će se simbolične sahrane obaviti.

Pročitat će se prigodan nekrolog u kojem će se objasniti zašto su ljudska prva u Bosni i Hercegovini danas pokopana i šta se treba dogoditi kako bi ona opet zaživjela.

Poslije akcije u Banjoj Luci će se održati debata o omladinskom organizovanju te o aktivizmu u BiH i globalno, kao i potencijalu za masovno građansko organizovanje u BiH.

Cjelokupne aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava završit će se u Pozorištu mladih u Sarajevu javnom diskusijom poslije izvođenja predstave "Samo nek ne puca", reditelja Dine Mustafića, prema tekstu Emira Imamovića.

U diskusiji će učestvovati autor, reditelj i članovi glumačkog ansambla, te aktivisti YIHRBH i brojnih drugih organizacija civilnog društva.

Organizacije koje su podržale i pomogle organizaciju ovog događaja, osim YIHRBH i Altteatra, su ljudi okupljeni oko akcije „Park je naš“ Banja Luka, MOSTIMUN Mostar, Centar za dramski odgoj Mostar, Debatni klub Sveučilišta u Mostaru, AIESEC Mostar i ELSA Mostar, te Mreža za izgradnju mira, saopćeno je iz YIHR-a.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...