Uz prigodan nekrolog
2

Mostar, Sarajevo i Banja Luka "sahranjuju" ljudska prava

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH, u saradnji sa udruženjem dramskih umjetnika Altteatar iz Sarajeva će u ponedjeljak, 10. decembra, 2012, na Međunarodni dan ljudskih prava, pored brojnih aktivnosti, organizovati simboličnu sahranu ljudskih prava u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci. Ova akcija ima za cilj ukazati na sveopšte nepoštivanje ljudskih prava građana Bosne i Hercegovine.

Ranije istog dana, aktivisti u Sarajevu održat će sastanak sa ambasadorom Piterom Sorensenom u Delegaciji EU u BiH, gdje će mu opisati akciju te razgovarati o stanju ljudskih prava u BiH. Aktivisti će sa improvizovanim kovčegom krenuti u 12 sati ispred Katedrale (Sarajevo), ulice braće Fejić (Mostar) i na Trgu Krajine u 12.30 sati, te sa povorkom doći ispred zgrade Parlamenta BiH (Sarajevo), Španski trg (Mostar) i kod zgrade Opštine (Banja Luka) gdje će se simbolična sahrana obaviti. Pročitat će se prigodan nekrolog u kojem će se objasniti zašto su ljudska prva u Bosni i Hercegovini danas pokopana i šta se treba dogoditi kako bi ona opet zaživjela.

Poslije akcije u Banjoj Luci će se održati debata o omladinskom organizovanju te o aktivizmu u BiH i globalno, te potencijalu za masovno građansko organizovanje u BiH. Cjelokupne aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava završit će se u Pozorištu mladih javnom diskusijom poslije izvođenja predstave "Samo nek ne puca" reditelja Dine Mustafića, prema tekstu Emira Imamovića. U diskusiji će učestvovati autor, reditelj i članovi glumačkog ansambla, te aktivisti YIHR BH i brojnih drugih organizacija civilnog društva.

Među brojnim ljudskim pravima koja su ugrožena građanima u BiH, aktivisti Inicijative izdvajaju ugrožavanje vladavine prava kroz pokušaj stavljanja pod političku kontrolu sudija i tužilaca (izmjena strukture VSTV-a, izbora sudija i tužilaca), te izvaninstitucionalno pregovaranje o pitanjima ključnim za građane (pregovori unutar šestorke). Također, ugrožena su i biračka prava kroz nastojanje da se utječe na transparentnost izbornog procesa (najava prebrojavanja glasova na Općim izborima na nivou općinskih izbornih komisija). Aktivistima Inicijative je nedopustiv i nejednak pristup obrazovanju za mlade, te diskriminacija mladih ovisno o nacionalnosti pri pristupu visokom obrazovanju (djeca vojnika VRS imaju prednost u RS-u, djeca ARBIH i HVO u Federaciji), kao i nepoštivanje presuda lokalnih sudova u vezi sa segregacijom u školama (presuda Suda HNK-a).

Organizacije koje su podržale i pomogle organizaciju ovog događaja, osim YIHR BH i Altteatra su ljudi okupljeni oko akcije "Park je naš" Banja Luka, MOSTIMUN Mostar, Centar za dramski odgoj Mostar, Debatni klub Sveučilišta u Mostaru, AIESEC Mostar i ELSA Mostar, te Mreža za izgradnju mira.