{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


YIHR: Vladavina prava u BiH je ugrožena

F
2.12.2012. u 20:49
138
14
YIHR: Vladavina prava u BiH je ugrožena
138
YIHR: Vladavina prava u BiH je ugrožena
Na treningu "Povezivanje, istraživanje, zagovaranje", održanom u Mostaru od 30. novembra do 2. decembra, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u BiH uz podršku USAID Justice Sector Development Project II, organizirala je prvo okupljanje mladih iz cijele zemlje koji će u narednih godinu dana raditi na izgradnji kapaciteta i zagovaranju novih rješenja u cilju reforme pravosudnih institucija i očuvanja vladavine prava u zemlji
Predavači na treningu bili su istaknuti eksperti, ali i aktivisti iz civilnog društva - Darko Brkan, Sanel Huskić, Ivan Rozić, Elma Demir, Emin Mahmutović i Nedim Jahić, a suština treninga bila je izgradnja osnova za strateški pristup pitanju zaštite vladavine prava u BiH kroz program "Mladi za pravdu", saopćeno je u nedjelju iz YIHR-a.

Na skupu je posebna pažnja posvećena posljednjem dogovoru SNSD-a i SDP-a koji zalazi u izmjene statusa Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Upozoreno je i da se velika pažnja u ovom slučaju posvećuje pitanju izbora sudija i tužilaca, ali da je bitnija činjenica dalje političke kontrole njihovog razrješenja, što mora biti zaustavljeno.

Aktivisti iz programa "Mladi za pravdu" dolaze s pravnih fakulteta i fakulteta političkih nauka iz Mostara, Sarajeva, Banja Luke, Bihaća, Tuzle, Srebrenice, Zenice i Pala, gradova koji će biti i središte aktivnosti planiranih javnih konsultacija o pravosuđu.

Ovom prilikom najavljena je i izrada ekspertskih analiza o harmonizaciji zakonskih propisa i ujednačavanju sudske prakse, koje će Inicijativa realizirati u saradnji s Centrom za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu.

Naredno okupljanje planirano je za 21. decembar u Banja Luci, kada će Inicijativa, zajedno s omladinskim ograncima političkih partija te predstavnicima deset lokalnih partnerskih organizacija i studentskih udruženja, pristupiti izradi medijske strategije i plana javne kampanje.

Cilj te kampanje je da u 2013. godini pitanje reforme pravosuđa vrati u centar pažnje javnosti te zaustavi izvaninstitucionalno dogovoranje bez građanskog učešća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: