BiH
0

Yildiz: Turska već dugo brine o očuvanju mira na Balkanu

FENA
Ahmet Yildiz
Ahmet Yildiz
Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 u saradnji s Centrom za strateška istraživanja (SAM) iz Turske organizirala je danas u Sarajevu radionicu Od balkanskih ratova do balkanskog mirovnog projekta organizacija sarajevske radionice Regionalna integracija.

"Ove godine, naš ministar vanjskih poslova, u povodu stogodišnjice Balkanskog rata, sa svojim drugim kolegama, ministrima vanjskih poslova, organizirao je i tematizirao ovu godinu kao godinu 'Od balkanskih ratova do balkanskog mirovnog projekta' na području Balkana", kazao je ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz u uvodnom obraćanju.

Po njegovim riječima, i ostali balkanski ministri su pokazali podršku ovakvom projektu, a današnji skup je u okviru ovog projekta.

"Turska nastojanja da realizira mir na području Balkana, to nije nešto novo za Tursku jer još i Mustafa Kemal Ataturk, za vrijeme Prvog svjetskog rata, imao je veliki doprinos u realizaciji mira na Balkanu", kazao je, između ostalog, ambasador Yildiz.

Potpredsjednik Centra za strateška istraživanja (SAM) Mesut Ozcan je rekao da je cilj današnje radionice da među univerzitetskim profesorima i različitim civilnim organizacijama još jednom razmislimo o svim ovim ratovima, onome što su oni prouzrokovali i donijeli, o posljedicama, da izvučemo određene pouke koje će biti od koristi u našim nastojanjima da realiziramo mir na ovom području u budućnosti.

"Pokrenuli smo ovaj projekt s jednom novom vizijom i u okvoru ove nove vizije želimo na ovom području da uspostavimo saradnju na regionalnom nivou", kazao je Ozcan.

Predsjednik Kruga 99 Sulejman Redžić je u uvodnom izlaganju kazao da je BiH uvijek igrala važnu ulogu u povezivanju Istoka i Zapada. Ona je bila most preko kojeg su prelazile različite kulture, politike, ekonomije i interesi velikih zemalja.

"Nešto od toga je i ostalo u BiH, tako da je ona postala vremenom uistinu multinacionalna i multikulturalna država", kazao je Redžić.

Istaknuo je da je BiH raspadom bivše Jugoslavije pretrpjela najveće posljedice. Podnijela je velika razaranja i žrtve.

"To ju je usporilo u njenom ukupnom razvoju za desetine godina. Zato ona zaostaje u integraciji za zemljama bivše Jugoslavije. Pošto su politički i društveni odnosi u regionu veoma složeni, BiH je potrebna pomoć u procesima integracije multikulturalnog društva", kazao je Redžić.

Zato je, dodao je, pomoć i Republike Turske veoma važna za obnovu multikulture u BiH i čitavom regionu.

"Da bi BiH očuvala svoj suverenitet i teritorijalni integritet te multietičnost, ona mora daleko efikasnije da implementira ključne dokumente na svom putu prema Evropskoj uniji i NATO-u. Samo na taj način BiH može opstati kao zasebna država imajući u vidu stalno negiranje njene državnosti iz različitih centara političke moći", kazao je Redžić.

Da bi BiH skratila put prema Evropskoj uniji, neophodna je, smatra on, reintegracija kako na nivou države, tako i integracija čitavog zapadnog Balkana.

"Republika Turska kao politički uticajna i ekonomski moćna zemlja može daleko više učiniti u procesima očuvanja BiH i pomoći integracijske procese u regionu. Integracija regiona je preduslov harmonizacije odnosa i opstanka BiH kao suverene države", kazao je Redžić.