Na prijemu za medije
0

Yildiz: Iako nas kritikuju za pristrasnost, mislimo da smo u pravu jer podržavamo BiH

FENA
Na današnjem prijemu za predstavnike medija ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz je rekao da je ulazak BiH u NATO i EU jedini ispravan put te da Turska podržava našu zemlju u tom smjeru.

"Kad sam došao u BiH na prvoj sjednici PIC-a vidio sam pesimizam i među građanima, što mi je bilo nashvatljivo jer ja sam tada došao s diplomatske pozicije iz Mosula u Iraku. Iako nas kritikuju ili optužuju za pristrasnost jednom bh. entitetu, jednom narodu ili političkoj partiji, mi mislimo da smo u pravu jer podržavamo razvoj i napredak države BiH", rekao je ambasador Yildiz i dodao da je i dalje optimist kad je riječ o BiH.

Na njegovu konstataciju da je tačno da nisu (Turska) dovoljno prisutni u Republici Srpskoj, novinari su odgovorili kontrapitanjem da je ekonomska razmjena Srbije i Turske mnogo veća, nego što je to u bilansu Turske i BiH, iako se Turska kritizira da je posebno blagonaklona i posvećena BiH.

"Drugačija je investiciona politika u BiH zbog entiteta i entitetske granice, nego u susjednim državama. Što se konkretne pomoći tiče, iznosi izdvojeni iz državnog budžeta Turske za pomoć BiH su neuporedivo viši od pomoći drugih zemalja, među kojima su i bliskoistične države", rekao je ambasador Yildiz.

Naglasio je da država može i na svoju štetu da pomaže, ali privatni investitori ulažu vlastiti kapital ondje gdje će ostvariti dobit.

"U tom kontekstu mi ih potičemo, ali odluke donose oni", rekao je ambasador Yildiz.

Potvrdio je da će trilateralni sastanak čelnika Srbije, BiH i Turske biti održan u prvoj polovini ove godine te da su sve tri strane izrazile spremnost da dođe do sastanka.

Tokom prijema u rezidinciji ambasadora nezaobilazno je bilo i pitanje popularne turske tv serije "Sulejman Veličanstveni" za koju je ambasador Yildiz rekao da nije dokumentarna i faktografska, jer se radi o historijskom periodu i vremenu iz kojeg nema puno pisanih dokumenata, pa otuda i dolaze različita tumačenja i ocjene vjerodostojnosti serije.

"U to vrijeme je 45 današnjih država bilo 'pod jednim krovom', a Sulejman je za Turke Zakonodavac (u smislu nadimka) jer je proveo brojne i velike reforme i zakone koji su važile za sve pa i njegove najbliže srodnike. Zapad ga je nazvao Veličanstveni vjerovatno kao velikog vojskovođu i stratega", pojasnio je ambasador Yildiz.

Dodao je da historija u turskim školama nije posebno privlačan predmet, a kroz jednu ovakvu seriju možda se probudi inters i za historiju i istraživanje.

Drugačiji doživljaj historijskih ličnosti ilustrirao je i primjerom da on u Ankari stanuje u ulici Mehmed-paše Sokolovića, ali kako je rekao, tek po dolasku u BiH i obilaskom Višegrada i njegove ćuprije, doživljaj je potpuno drugačiji.

Uz poruku nastavite gledati seriju, bez obzira na faktografiju, turski ambasador je rekao da se ne može reći da autori serije griješe, jer je to fikcija, a pravljena je da ima dobar rejting. Potvrđuje to i velika gledanost u regionu i Ukrajini, kazao je ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz.

Na prijemu je predstavljen savjetnik za medije Ambasade Turske u BiH Ergin Luma, uz ocjenu da će njegov angažman doprinijeti još boljoj saradnji s medijima u BiH.

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o saradnji medija s Ambasadom Turske.