Suđenje Karadžiću
0

Wright: Iz masovnih grobnica ekshumirano više od 2.500 tijela

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Ekspert za forenzičku arheologiju opisao je u četvrtak u nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Haagu kako je iz masovnih grobnica u istočnoj Bosni i Hercegovini ekshumirano više od 2.500 tijela, pokopanih nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) u julu 1995. godine zauzela Srebrenicu.

Richard Wright je kazao da je u periodu između 1998. i 2000. godine rukovodio iskopavanjem 21 grobnice, od kojih je iz osam njegov tim ekshumirao sva tijela, dok su iz ostalih posmrtne ostatke naknadno iznijeli drugi timovi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

U to vrijeme, kako je kazao Wright, procijenio je da je u grobnicama ukupno 2.571 tijelo, ali se, kada su ekshumacije bile dovršene, pokazalo da je tijela bilo više.

Na tijelima koja su ekshumirana, ekspert je, kako je rekao, “vidio samo civilnu odjeću”, dok su neke od žrtava imale povez preko očiju, a ruke su im bile vezane iza leđa. Kao primjer, Wright je naveo da je iz grobnice u Kozluku ekshumirano 280 tijela, od kojih je 43 odsto imalo vezane ruke, a 16 odsto poveze preko očiju. Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka u danima nakon pada enklave 11. jula 1995. godine. Karadžiću se na teret stavlja i progon širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje vojnika Ujedinjenih nacija (UN) za taoce od 1992. do 1995. godine.

Prema iskazu australskog eksperta Wrigtha, većina grobnica bila je “sekundarna”, što znači da su tijela pronađena u njima ranije već bila pokopana na drugim lokacijama, pa premještena.

U optužnici protiv Karadžića, navodi se da je VRS u jesen 1995. iskopavala i premještala već pokopana tijela, radi prikrivanja zločina u Srebrenici. Wright je precizirao da su, od grobnica na kojima radio, “primarne” bile samo one u Kozluku, na Crvenoj brani i u Glogovi.

Wright je rekao da je u grobnici u selu Glogova 2000. ekshumirao “192 tijela i 249 dijelova tijela”. U grobnici su, po njegovom iskazu, pronađeni dijelovi eksplozivnih tijela i parčići građevinskog materijala i vrata, što je istražitelje navelo na zaključak da su žrtve bili Bošnjaci koje su srpske snage ubile u skladištu u selu Kravica, 13. jula 1995. godine.

Unakrsno ispitujući Wrighta, Karadžić je sugerisao da su među žrtvama koje je Wright pronašao u grobnicama bili i “muslimanski borci” stradali pri pokušaju proboja iz Srebrenice ka Tuzli u julu 1995. godine. Wright je ponovio da je u grobnicama pronašao samo civilnu odjeću, a ništa što bi ukazivalo da su ubijeni bili vojnici.

Optuženi je rekao da ekspert nije mogao utvrditi vrijeme, a ni uzrok smrti žrtava iz grobnica. Wright je potvrdio da to nije bio njegov zadatak, nego patologa koji su provodili dodatne pretrage, ali je ostao pri iskazu da su žrtve, na čijim ostacima je uočio rane od metaka i eksplozija, “dovedene i umrle poslije pada Srebrenice”.

Odgovarajući na pitanje kako je to utvrdio, Wright je objasnio da je “osam od deset” automatskih ručnih satova žrtava, koje je pronašao u grobnicama, prestalo da radi 15. ili 16. jula 1995. godine, što je “u skladu s podatkom da su strijeljanja provedena 14. jula 1995”, budući da ti časovnici bez pokreta mogu da rade jedan ili dva dana.

Izvođenje dokaza protiv Karadžića, Haško tužilaštvo će nastaviti u petak, 2. decembra, javio je BIRN - Justice Report.

Vezani članci