{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Karadžiću: Masovne grobnice su bile razbacane

F
31.1.2012. u 18:53
0
0
Suđenje Karadžiću: Masovne grobnice su bile razbacane
0
Suđenje Karadžiću: Masovne grobnice su bile razbacane
Radovan Karadžić
Bivši glavni istražitelj Haškog tužilaštva Jean-Rene Ruez posvjedočio je u ponedjeljak na suđenju Radovanu Karadžiću kako su hiljade tijela srebreničkih Bošnjaka ubijenih na više lokacija u okolini Zvornika bile smišljeno premještene iz primarnih u dvadesetak sekundarnih masovnih grobnica u pokušaju da se spriječi njihovo otkrivanje.
Ruez je izjavio da je 1996. i 1997. godine učestvovao u pronalaženju sedam sekundarnih grobnica u koje su bile pokopane žrtve strijeljanja u selu Orahovac, 13 grobnica sa tijelima ubijenih na farmi Branjevo i tri grobnice u kojima su pronađeni posmrtni ostaci Bošnjaka strijeljanih u Kozluku. Sve egzekucije, prema njegovim saznanjima, Vojska Republike Srpske (VRS) počinila je između 14. i 17. jula 1995. godine, nakon zauzimanje Srebrenice.

“Te grobnice su bile razbacane da bi se osiguralo da, ukoliko jedna bude pronađena, ne budu pronađene sve”, rekao je Ruez.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant VRS-a, optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice i progon žena, djece i staraca. Prema optužnici protiv Karadžića, na farmi Branjevo ubijeno je oko 1.200 zarobljenika, a u Orahovcu oko 1.000 Bošnjaka. Isti broj žrtava strijeljan je u Kozluku i kod škole u Ročevićima.

Karadžiću se na teret stavlja i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

Istražitelj Ruez opisao je i kako je, na osnovu izjava preživjelih svjedoka, pronađeno mjesto strijeljanja Bošnjaka zatočenih u školi u Petkovcima kod brane u Karakaju.

“Na površini zemlje na toj lokaciji 1997. godine pronađene su ljudske kosti i oko 1.000 čahura, koje su iskorištene da bi se uporedile sa onima iz masovnih grobnica”, kazao je Ruez.

On je ispričao i kako su istražitelji, na osnovu krhotina od staklenih boca i etiketa pronađenih zajedno sa tijelima, u sekundarnim masovnim grobnicama otkrili stratište i primarnu grobnicu kod Kozluka, u blizini fabrike sokova Vitinka.

O pogubljenju više od 1.000 Bošnjaka na vojnoj farmi Branjevo, prema iskazu Rueza, haški istražitelji prvi put su saznali od Dražena Erdemovića koji im je 1996., nakon što ga je Tribunalu izručila Srbija, ispričao da je učestvovao u strijeljanju 16. jula 1995. godine.

Na poljima zasijanog kukuruza u Branjevu, Ruez i njegov tim kasnije su pronašli puščane čahure, ostatke jednog tijela, cipele sa ljudskim kostima i druge predmete. Erdemović je pružio i informacije o pogubljenju srebreničkih Bošnjaka u Domu kulture u Pilici.

“Rekao nam je da je njemu i drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda VRS-a, nakon što su završili strijeljanje kod Branjeva, jedan oficir kazao da ima još 500 zarobljenika koje bi trebalo ubiti u Domu kulture u Pilici. Prije toga, svratili su obližnji kafić da popiju piće”, izjavio je Ruez, javio je BIRN.

Erdemović, nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda VRS-a, osuđen je pred Haškim tribunalom na pet godina zatvora nakon priznanja krivice za ubistva na Branjevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: