BiH
0

Suđenje Karadžiću: Kroz logor Manjača prošle su 4.403 osobe

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Kroz logor na Manjači 1992. godine prošla su ukupno 4.403 zatočenika, od kojih su 95 odsto bili Bošnjaci - među njima i oni koji nisu bili u vojsci, niti naoružani - a neki od njih su ubijeni ili su umrli od neljudskog postupanja pri dolasku u logor, izjavio je u utorak na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu zaštićeni svjedok Optužbe KDŽ-163.

Svjedok, iz čijeg iskaza proizlazi da je radio u logoru i da je ispitivao zarobljene, potvrdio je navod optužnice protiv Karadžića da su se 7. jula 1992., u kamionima koji su zarobljene Bošnjake iz Sanskog Mosta dopremili u Manjaču, ugušila 24 zarobljenika.

KDŽ-163 je izjavio da se to dogodilo “zbog neljudskih uslova” pod kojim su zarobljenici prevoženi i “neprofesionalnog odnosa” srpske policije koja ih je pratila, što je njega “zaprepastilo”.

"Zarobljeni su u kamionima bili poredani kao sardine, ispod cerada, uprkos velikoj vrućini", posvjedočio je on.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bh. opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim snajperisanjem i granatiranjem, i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce, od 1992. do 1995. godine.

Na dan kada je, po kazivanju svjedoka, iz logora Omarska, 6. augusta 1992., srpska policija dovela u Manjaču 1.460 pretežno bošnjačkih zatvorenika, “jedan broj tih ljudi bio je ubijen” ispred logora. KDŽ-163 je kazao da su dva bošnjačka zatočenika bila ubijena u samom logoru, te da su “počinioci odmah bili identifikovani” i da je zatraženo otvaranje istrage.

Počiniocima je, kako je izjavio, bilo suđeno 2007. godine. Svjedok je precizirao da su među zatočenim Bošnjacima bili i maloljetnici, kao i muškarci stariji od 60 godina. Na početku unakrsnog ispitivanja, Karadžić, koji se brani sam, pitao je svjedoka da li je istina da je u samom logoru Manjača bilo “svega pet smrti – dvije nasilne i tri prirodne”.

Svjedok je odgovorio da je to “istina”, ali da su ga i dvije nasilne smrti “frapirale”.

"Odmah je bio obavljen uviđaj, otkriveni su počinitelji i predati sudiji i tužiocu. Uradili smo što bi i svaka druga služba na svijetu. To je bilo ono što smo mi mogli učiniti tada na toj Manjači. Jeste da je bilo kasno, ali su počinioci procesuirani i osuđeni 2007. godine", kazao je KDŽ-163.

Karadžić je sugerisao da nije bilo naredbi “s vrha” da se neljudski postupa prema zarobljenicima.

"Nisam pročitao nijedan akt o namjernom nanošenju patnji ljudima ili neljudskom postupanju", odgovorio je svjedok. Unakrsno ispitivanje KDŽ-163, Karadžić će nastaviti u srijedu, 2. novembra, javio je BIRN Justice Report.