BiH
0

Westerwelle danas stiže u Sarajevo

SRNA
Guido Westerwelle
Guido Westerwelle
Ministar inostranih poslova Njemačke Guido Westerwelle, koji danas dolazi u posjetu BiH, sastat će se sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem.

Westerwelle bi trebalo da se sastane i sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem, visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU u BiH Valentinom Inzkom, te vodećim političarima iz BiH.

 Šef njemačke diplomatije posjetom Hrvatskoj počeo je juče balkansku turneju, tokom koje će posjetiti i Srbiju, uključujući Kosovo. 

Westerwelle je nakon razgovora sa  predsjednicom hrvatske Vlade Jadrankom Kosor u Zagrebu pozdravio saradnju među državama zapadnog Balkana, navodeći da je saradnja, a ne konfrontacija, model po kome funkcioniše i  EU.

Njemački ministar inostranih poslova danas će u Srbiji   razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima. Sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem sastaće se u 12.45 sati. 

Westerwelle će se, prema najavama, sastati i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem.

Njemački ministar razgovarat će i sa liderima političkih stranaka, a planirano je i njegovo učešće na panel-diskusiji pod nazivom "Privreda Srbije na putu ka EU - šansa, izazovi i prepreke" u svečanoj sali Rektorata beogradskog Univerziteta.
Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu rekao je tim povodom da će Westerwelle u Beogradu "zastupati stav njemačke Vlade da je za Njemačku pitanje statusa Kosova riješeno i da nema potrebe za novim pregovorima".

On će na Kosovu posjetiti i njemačke vojnike u sastavu KFOR-a.