BiH
0

Westerwelle daje novu nadu za ulazak u EU?

SRNA
Guido Westerwelle
Guido Westerwelle
Njemački ministar spoljnih poslova Guido Westerwelle će, tokom svoje trodnevne posjete zapadnom Balkanu, u Sarajevu razgovarati "o iznalaženju kompromisa za rješavanje stalne političke krize", dok će u razgovorima sa zvaničnicima Beograda i Prištine biti tematizovana kriza zbog pitanja statusa Kosmeta nakon nedavne odluke Međunarodnog suda.

Prvi sekretar Ambasade BiH u Berlinu Amer Kapetanović smatra da "posjeta njemačkog ministra spoljnih poslova BiH nije samo simbolična".

"Njemačka je najbolji primjer ustavnog modela i sistema, od koje vlasti u BiH  treba da nauče svoju lekciju", ocjenjuje Kapetanović i dodaje da  je "članstvo u EU prioritet BiH, ali će tamo teško doći bez pomoći zvaničnog Berlina". 

"Zaista nam je potrebna snažna poruka Berlina, i to sa najvišeg nivoa, da će upravo Njemačka biti ta važna stanica na našem evropskom putu",  rekao je Kapetanović.  

Njemački politički analitičari smatraju da su za  Evropu bezbjednost i stabilnost u regionu zapadnog Balkana od velikog značaja. 

"Evropska perspektiva za zemlje zapadnog Balkana osigurana je samo teorijski, na papiru, ali ne i u praksi", tvrdi Gerald Knaus, predsjednik Inicijative za evropsku stabilnost. 

Kandidatura Srbije za članstvo u Uniji stavljena je na led, bez jasnih razloga. Makedonija već pet godina ima status kandidata i čeka na početak pregovora, Kosovo nema nikakvu evropsku perspektivu sve dok ga ne priznaju sve članice Evropske unije, a BiH ne može ni postati kandidat sve dok se ne zatvori kancelarija visokog predstavnika, zašto  još nisu stvoreni uslovi", objašnjava Knaus.
"Iz Njemačke su posljednjih mjeseci dolazili kontradiktorni signali, a vrhunac je izjava predstavnika vladajuće Demohrišćanske stranke u Evropskom parlamentu da nakon prijema Hrvatske treba da uslijedi duža pauza. 

"Zato  je važno da njemački ministar spoljnih poslova učini bar jednu stvar: Neka potvrdi da Njemačka podržava evropsku perspektivu svih zemalja zapadnog Balkana. Neka kaže da uslovi jesu teški, ali da one zemlje koje ispune uslove, neće biti otjerane ‘u čekaonicu’ putem razno-raznih političkih šikana, već da će biti fer tretirane", objašnjava Knaus. 

Njemački politikolog Bodo Weber ocjenjuje da će Westerwelle tokom posjete Zagrebu naglasiti podršku Njemačke za što brži ulazak Hrvatske u EU.

"Čini mi se da je to važan znak, čak i ako to u ovom trenutku ostaje samo simbolički. Treba vidjeti i nadati se da će to možda ipak biti preokret, da će Ministarstvo spoljnih poslova sada malo intenzivnije početi da se bavi zapadnim Balkanom", navodi Weber.