Diplomatske poruke
14

Weber: Sastanak članova Predsjedništva BiH s Merkel neće rezultirati velikim planovima

Piše: A. B.
Bodo Weber
Bodo Weber
Njemački politički analitičar i ekspert za njemačku i EU politiku na Balkanu Bodo Weber u razgovoru za Klix.ba je rekao kako na današnjem sastanku članova Predsjedništva BiH s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu neće biti izneseni veliki planovi. Dodao je da će se voditi kolokvijalni razgovori i diplomatski odgovarati na trenutnu situaciju u BiH.
Weber je istakao da će najvjerovatnije biti riječ o radnom sastanku, zato što je preostalo malo vremena za velike promjene s obzirom na to da se Opći izbori u BiH održavaju u oktobru, a postoji velika mogućnost da se ne postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona.

"Taj dogovor je ključni za formiranje vlasti u BiH, a samim tim i provođenje reformskih agendi koje su u inicijativi EU nametnute prije četiri godine. Na tom sastanku se neće ni o čemu konkretno razgovarati te takve neće biti ni izjave za medije, jer će to prije svega biti analiza 'iza zatvorenih vrata'", kazao je Weber.

EU se neće baviti ustavnim reformama u BiH



Naglasio je da će razgovori o izmjenama Izbornog zakona najviše biti koncentrisani na dva člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Vjeruje da njemačke vlasti smatraju da je odluka Ustavnog suda u slučaju "Ljubić" došla u nesretnom trenutku kada bi trebala biti implementirana inicijativa EU.

"Vjerujem da se sada EU neće baviti ustavnim reformama, a opet s druge strane Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack su ulagali velike napore da se postigne određeni kompromis, međutim, ja imam veliki strah da je za sve kasno, jer već je maj i ne vjerujem da će se doći do dogovora i moguće je da će onda nastati ustavna kriza i kriza vlasti zbog njenog neformiranja. A s druge strane član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović iz perspektive Njemačke i EU je identifikovan kao osoba koja je nespremna na kompromise", pojasnio je.

Weber je istakao da Njemačka trenutno neće promijeniti svoj odnos prema BiH niti joj nametati određene sankcije, jer je svjesna da je zbog usporavanja provođenja reformskih agendi krivica podijeljena. Naglasio je da jednim dijelom ona pripada "domaćim elitama" koje ne provode strukturne reforme, jer im nije u interesu, a s druge strane EU institucijama koje su na neprovođenje reformi odgovorile snižavanjem kriterija i uslova, umjesto da koriste svoju moć.



Očekivati diplomatske poruke Angele Merkel



"Vjerujem da zbog toga ove godine neće doći do novih EU inicijativa dok traje izborna kampanja i formiranje vlasti, a sve dok se ne riješi ta prijeteća kriza. Zaista nema logike da se nameću novi zahtjevi, jer ukoliko se ne uspije formirati vlast onda neće imati ko provoditi te reforme. Moguće je da će fokus sastanka biti i na rješavanju trenutne krize, ali i razmišljanju o novim inicijativama koje bi trebale biti više strateške", kazao je Weber.

Zbog svega navedenog, Weber smatra da kancelarka Angela Merkel u zvaničnim izjavama neće oštro ocijeniti trenutnu situaciju u BiH te da će umjesto toga diplomatski i izbalansirano odgovoriti na dosadašnji "uspjeh" naše države.

"Riječ je o sitnim pozitivnim pomacima, pri čemu se misli na provođenje jednog dijela ekonomskih reformi, a to se odnosi na uspostavljanje fiskalne discipline i stabilizacije budžeta, zatim ekonomski rast i povećanje poljoprivredne proizvodnje. Oštru ocjenu BiH će dobiti tek naredne godine kada se sastanu najvažnije članice EU i zaključe da provođenje reformi nije uspjelo i samim tim inicijativa doživjela krah", naveo je.

Weber je na kraju razgovora pomenuo da bi moglo biti riječi i o Samitu za Zapadni Balkan koji će biti održan 9. i 10. jula ove godine u Londonu, ali da će se razgovarati o općim temama.

"U fokusu će biti razgovor o regionalnoj infrastrukturi, akcizama, zatim o načinima finansiranja i kreditima međunarodnih finansijskih organizacija i zapravo svemu onome što Velika Britanija smatra značajnim kada je riječ o razvoju BiH", zaključio je Weber.