Stav analitičara
30

Weber: Njemačka neće promijeniti politiku prema BiH ni nakon odlaska Angele Merkel

Piše: A. D.
Bodo Weber
Bodo Weber
Njemački politički analitičar i ekspert za EU politiku na Balkanu Bodo Weber kazao je u razgovoru za Klix.ba kako ne smatra da će Njemačka, nakon definitivnog odlaska aktuelne kancelarke Angele Merkel, promijeniti politiku prema BiH.

"Ne vjerujem da će se puno promijeniti. Njemačka ostaje zagovaratelj politike proširenja. Uz to, politika prema BiH, zatim prema regiji, nije krojena samo u uredu kancelarke, to je politika njene stranke, pa i Bundestaga”, kazao je Weber, inače analitičar berlinske organizacije Democratization Policy Council.

Nakon što je Merkel potvrdila da se na sljedećim izborima više neće kandidirati za zastupnicu u Bundestagu, a time ni za dužnost kancelarke te također da se u decembru neće kandidirati za predsjednicu Kršćansko-demokratske unije (CDU), istaknuvši da s dosadašnjih dužnosti želi otići dostojanstveno, Weber je za naš portal rekao da će se njena era završiti tek 2021., kada joj istekne mandat u Vladi.

"Moj pogled na eru Angele Merkel je ambivalentan. Ona je dugi niz godina u Njemačkoj ali još više u Evropi, unutar Evropske Unije, demonstrirala liderske vrline koji manjkaju trenutno u Evropi. Ali njen politički stil, njena ličnost su u isto vrijeme ograničavali to liderstvo. Ona je prije svega bila menadžer politike, krizni menadžer, a manje strateg ili politički vizionar. Samim time njeno liderstvo je vjerovatno presudno doprinijelo spašavanju EU u zadnjoj kriznoj deceniji. Ali je u isto vrijeme doprinijela odsudstvu političkih vizija u Evropi, što je pomoglo usponu populista", naveo je Weber.

Na upit, kuda, nakon Merkel, ide ili kuda će ići Njemačka, Weber je rekao da to tek treba da se vidi.

"Ko god da je naslijedi, prvo na mjestu predsjednika stranke, a tek za tri godine na mjestu šefa Vlade, sigurno neće imate njene kvalitete. Ali zato se nadam da će se otvarati prostor za nove političke debate u Njemačkoj, a i unutar EU", mišljenja je Weber.

Viši saradnik Democratization Policy Councila je za naš portal prokomentirao i aktuelne prilike u BiH odnosno odgovorio je ima li BiH perspektivu nakon što su okončani izbori.

"Sumnjam. Prvo, bojim se da će slijediti ozbiljna kriza formiranje vlasti zbog neriješenog problema u vezi sa Izbornim zakonom. Možda bi se upravo posljednji mandat kancelarke Merkel mogao iskoristiti za ozbiljnu reformsku inicijativu prema BiH", zaključio je Weber.