Odluke bez kolegija
31

Vukasović: Sjednica Skupštine KS koju je zakazala Ana Babić je privatna i nelegalna

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo 4. i 5. septembra će zasjedati nakon višemjesečne pauze s obzirom na to da se sjednice nisu održavale od juna ove godine. Zastupnik Mario Vukasović ističe da je 45. sjednica u režiji predsjedavajuće Skupštine KS Ane Babić i Kluba zastupnika iz Stranke demokratske akcije nelegalna.

Sjednicu je za 5. septembar je sazvao zamjenik predsjedavajuće Sejo Bukva s obzirom na to da je predsjedavajuća Ana Babić odbila sazvati 44. sjednicu. Prema poslovniku, Bukva je prije četiri dana iskoristio pravo da uputi poziv zastupnicima.

"Ja se nisam oglušila na zahtjev za sazivanje sjednice. Ranije sam jasno kazala kako je kompletna Skupština Kantona Sarajevo na kolektivnom godišnjem odmoru i da ćemo od 1. septembra imati zakazan kolegiji", rekla je ranije Ana Babić.

Ipak, sinoć su zastupnici dobili i poziv za 45. sjednicu Skupštine KS, a koju je sazvala upravo predsjedavajuća Ana Babić.

Zastupnik u Skupštini KS Mario Vukasović za Klix.ba je kazao da za sjednicu, koju je sazvala Ana Babić, kolegij uopće nije glasao, niti je utvrdio dnevni red.

"Radi se o privatnoj i nelegalnoj sjednici u režiji predsjedavajuće i kluba SDA, za koju su vlastitim nahođenjem odredili dnevni red, bez odluke kolegija. Neko je sinoć sastavio dnevni red koji se dobrim dijelom preklapa s dnevnim redom već zakazane sjednice, a predsjedavajuća je potpisala i uputila poziv zastupnicima bez konsultacije s predsjednicima ostalih klubova".

Naš sagovornik ističe da je s novog dnevnog reda skinut Nacrt zakona o studentskom standardu koji je on uputio prije tri mjeseca.

"To ukazuje na namjeru da se napravi jedna predizborna sjednica u režiji vladajuće većine", rekao je Vukasović.

On ističe da je za klub Naše stranke 45. sjednica, koja je zakazana sinoć, nelegalna i da će se prema njoj tako i odnositi, ali da će dobro razmotriti materijale i s jedne i s druge sjednice.

Podsjetimo, nakon što je za Klix.ba 9. augusta rečeno da Skupština KS više neće zasjedati, jer se stranke na vlasti i opozicija ne mogu dogovoriti, nastale su burne reakcije.

Na dnevnom redu 45. radne sjednice nalazi se 26 tačaka među kojima su izvještaji o finansijskom poslovanju KCUS-a, Opće bolnice, Psihijatrijske bolnice, Apoteka Sarajevo, Doma zdravlja KS, Zavoda za bolesti ovisnosti, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za medicinu rada, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, Zavoda za sportsku medicinu, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a, Kamernog teatra '55, MESS-a, Muzeja Sarajeva, Centra za kulturu, Historijskog arhiva, Muzeja "Alija Izetbegović" te kantonalnih preduzeća Park, Rad, Pokop, Tržnice-pijace, Toplane i Sarajevogas.

Na dnevnom redu je i Dokument okvirnog Budžeta Kantona Sarajevo za period 2019.-2021. godina.