Ko ima pravo
102

Konaković: Bukva je na naš prijedlog sazvao sjednicu Skupštine KS-a, ovo je veliki šamar vladajućim

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon informacije da je dopredsjedavajući Skupštine KS-a Sejo Bukva sazvao sjednicu Skupštine za 5. septembar, budući da to nije uradila predsjedavajuća Ana Babić, reagirao je predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

"Jutros smo na kolegiju Naroda i pravde dogovorili da ćemo na osnovu člana 69. Poslovnika iskoristiti tu mogućnost jer predsjedavajuća Skupštine KS odbija da sazove sjednicu. Mi smo to uradili jer imamo svog dopredsjedavajućeg Seju Bukvu koji je konsultovao klubove", rekao je Konaković za Klix.ba negirajući informaciju da je sjednica sazvana na zahtjev SDP-a.

"Na toj sjednici će se otkriti pravo lice koalicije SDA- SDP jer će se na njoj razmatrati famozni zaštićeni direktoru u javnom sektoru. To je veliki šamar vladajućoj koaliciji, a ko će pripisati sebi zakazivanje sjednice uopće nije bitno, bitno je da se ona održi. Želim da istaknem na licemjerstvo SBB-a. Imali su priliku da glasaju s nama da se ova sjednica desi jer imaju svoju predsjedavajuću, a sada javno problematiziraju zašto nema sjednice", kaže Konaković.

Zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) doći će na sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo koja je zakazana za 5. septembar 2018. godine.

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić kazala je kako će zastupnici SBB-a doći na sjednicu, ali da njen zamjenik Sejo Bukva nema pravo da zakazuje sjednice bez njene saglasnosti.

"Ja se nisam oglušila na zahtjev za sazivanje sjednice. Ranije sam jasno kazala kako je kompletna Skupština Kantona Sarajevo na kolektivnom godišnjem odmoru i da ćemo od 1. septembra imati zakazan kolegiji", rekla je Babić.

Pojasnila je da se sjednica Kolegija Skupštine KS ne može zakazati bez njene saglasnosti te da zastupnici SBB-a ne bježe od održavanja sjednice kantonalnog organa zakonodavne vlasti.

Šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik rekao nam je da još uvijek nije dobio poziv za sjednicu i da zamjenik predsjedavajuće Sejo Bukva nema pravo da zakazuje sjednice Skupštine KS ako već nema materijale za dnevni red.

"Ima on materijale za tačke dnevnog reda koje je predložio? Mi smo ranije tražili da sve što je u skupštinskoj proceduri stavimo na dnevni red. Međutim, Bukva i njegova stranka tražili su da se ne stavlja na dnevni red 74 tačke već da Vlada KS probere 30 tačaka koje su bitne za rad vlade. To je Vlada KS prihvatila", rekao je Čelik.

Dodao je da su na 44 sjednici Skupštine KS iz opozicije kazala kako je i 30 tačaka mnogo tražeći da se taj broj smanji što je u konačnici Vlada KS odbila.

"Jednostavno nismo mogli naći balans sa opozicijom koja ima identičan broj zastupnika u Kolegiju Skupštine KS kao i vlast. Mi nismo protiv održavanja sjednice i svakako da ćemo doći na sjednicu, ali to je već početak izborne kampanje", kazao je Čelik.

Bukvi je poručio da poštuje Poslovnik o radu Skupštine KS i da zastupnicima dostavi 12 dana prije održavanja sjednice materijale za tačke dnevnog reda koje je predložio.