Beograd
0

Vučurević saslušan o bombardovanju Dubrovnika

FENA
Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Istražni sudija odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu Milan Dilparić saslušao je ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića po pitanju optužbi republike Hrvatske za bombardovanje Dubrovnika, javlja u petak srbijanska agencija Beta.

Vučurević je saslušan nakon što je srbijanski prizivni sud ukinuo odluku višeg suda u Šapcu o izručenju nedavno hapšenje ratnoga gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Vučurevićev branitelj Svetozar Vujačić Beti je rekao kako kazneno vijeće odjela za ratne zločine treba utvrditi jesu li ispunjeni uvjeti za izručenje Vučurevića Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini, čiji je on državljanin, te da se ta odluka može očekivati idući tjedan.

Odluka prizivnog suda slijedila je nakon razmatranja žalbi Vučurevićevih branitelja na odluke šabačkog suda o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje Hrvatskoj i BiH i produljenju pritvora Vučureviću.

Viši sud u Šapcu odlučio je sredinom travnja da su ispunjeni uvjeti za izručenje Hrvatskoj i BiH Vučurevića, uhićenoga u Srbiji početkom aprila.

Prema optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardovanje Dubrovnika početkom 90-ih godina, u vrijeme kada je bio na dužnosti gradonačelnika Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u oktobru 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i historijskih spomenika između 1991. i 1995.

Hoće li i kojoj od dviju država biti izručen Vučurević, konačnu odluku će donijeti srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.