BiH
217

Vučić u Banjoj Luci: Ljubav prema RS-u ne znači mržnja prema BiH

Piše: Er. M.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je u povodu proslave Dana RS-a da mu niko ne može zabraniti da voli svoj narod i da niko ne može da ukine Republiku Srpsku s obzirom na to RS nije stvoren dekretima nego voljom naroda.

Vlasti u Republici Srpskoj danas su u Banjoj Luci organizovale proslavu u povodu 9. januara, Dana Republike Srpske. Proslavi je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa ministrima iz Vlade Srbije.

Vučić se u Palati RS-a sastao sa predsjednikom manjeg bh. entiteta Miloradom Dodikom, a na sastanku su prisustvovali i patrijarh srpski Irinej, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijerka RS-a Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković.

Vučić je kazao kako je došao da pruži podršku Republici Srpskoj kojom se ponosi onoliko koliko se njome ponose građani RS-a.

"Pravo da volimo svoj narod niko ne može da nam zabrani. Baš kada pomislite da ste usamljeni, niste, Srbija je uvijek tu. Njena obaveza je da štiti RS i niko ne može i neće moći da ukine RS dekretima jer je RS stvorio narod RS-a", kazao je Vučić.

Dodao je da je obaveza Srbije da čuva i bude garant teritorijalnog integriteta BiH, te da je to rekao bezbroj puta i u Banjoj Luci isto kao i u Sarajevu i Beogradu.

"Mi Srbi, Hrvati i Bošnjaci smo vezani jedni za druge. Isplate li nam se svađati i sukobiti? U sukobima smo izgubili svi. Dosta je i tuđih i srpskih grobova. Hoćemo da gradimo fabrike", rekao je Vučić.

Predsjednik srbijanske Vlade rekao je da je osnovni prioritetni zadatak svih izgradnja budućnosti koja zavisi od toga "koliko smo brzi i vrijedni".

"Naša i vaša budućnost ne zavisi koliko smo veliki nego koliko smo brzi i vrijedni. Brzi u napretku i hvatanju koraka sa svima u svijetu", rekao je Vučić.

Vučić je istakao i da je opstanak glava važan, ali u smislu da je glave potrebno zaposliti.

"Zavjere nas vode ka samouništenju, potreban nam je mir i saradnja. Nećemo da dozvolimo da RS bude usamljen, ali ni bilo ko drugi u regionu da bude usamljen. Ljubav koju osjećamo prema RS-u ne znači mržnju prema BiH nego gradnju mostova da bi svi mogli normalno da radimo i razmjenjujemo kapital i znanje", zaključio je Vučić.