BiH
50

Hadžiomerović: Dolazak Vučića u Banju Luku ravan je diplomatskom skandalu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović ocijenio je da je dolazak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na proslavu povodom obilježavanja Dana RS-a ravan diplomatskom skandalu.

"Imali smo i prije pola godine izjave predsjednika Vlade Srbije da on poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH. On je kazao da poštuje sve ono što se dogovore konstitutivni narodi u BiH", rekao je Hadžiomerović.

Smatra kako je premijer Srbije ovim "direktno gurnuo prst u oko" Bošnjacima, Hrvatima i državi Bosni i Hercegovini.

"Vlasti iz RS-a postigle su unitarni efekata u ovom entitetu gdje Bošnjaci ne mogu doći ni do minimuma ustavom zagarantovanih prava", rekao je Hadžiomerović.

Podsjećamo, uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vlasti u manjem bh. entitetu obilježile su 9. januar- Dan sv. Stefana koji se slavi kao krsna slava i Dan Republike Srpske. Ovom obilježavanju prisustvovali su i premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri iz Vlade susjedne Srbije.

Dodik je tim povodom kazao kako će RS nastaviti slaviti 9. januar i da nijedan sudija to neće moći zabraniti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je u povodu proslave Dana RS-a da mu niko ne može zabraniti da voli svoj narod i da niko ne može ukinuti Republiku Srpsku s obzirom na to da RS nije stvorena dekretima nego voljom naroda.

"Zavjere nas vode ka samouništenju, potrebni su nam mir i saradnja. Nećemo dozvoliti da RS bude usamljena, ali ni bilo ko drugi u regionu da bude usamljen. Ljubav koju osjećamo prema RS-u ne znači mržnju prema BiH, nego gradnju mostova da bismo svi mogli normalno raditi i razmjenjivati kapital i znanje", zaključio je Vučić.