Srbija protiv nasilja
54

Vučić o jučerašnjim protestima u Beogradu: Precizno su prebrojani, bilo je 9.000 ljudi

M. G.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je jučerašnje proteste ispred Skupštine Srbije u Beogradu koje je organizovala opozicija pod nazivom "Srbija protiv nasilja", povodom masovnih ubistva koja su posljednjih dana zadesila tu zemlju.
Vučić je u svom komentaru rekao da se "sve svelo na to da se ukinu Happy i Pink i svi daju ostavke". Rekao je i da je "precizno prebrojano", te da je "na protestu bilo 9.000 ljudi".

Podsjetimo, organizatori protesta "Srbija protiv nasilja" objavili su da je na protestu bilo oko 50.000 ljudi.

"Očekivao sam neku ozbiljnost i odgovornost. Negdje sam znao da se to neće dogoditi. Tragedije se događaju u srijedu i četvrtak, a već u petak se dogovorite da u nedjelju bude skup, dok im neko ne kaže da je Dan žalosti. Kad nemate svoje planove i ideje, gledate da koristite vanjske događaje", rekao je na Vučić.

Dodao je da je kao predsjednik Srbije tražio da se tako nešto ne organizira, "ne zato što je uplašen ili mu prijeti na bilo koji način, nego zato što je mislio da je to loše za državu".

Podsjećamo, na skupu su pročitani zahtjevi, a kako su okupljeni građani kazali rok za realizaciju je do petka, 12. maja. Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni poručili su da će u petak "Srbija stati".

Oni zahtjevaju da se hitno zaustavi promocija nasilja u medijima i javnom prostoru, uključujući i smjenu Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije, ali i gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Happy TV.