Pročitani zahtjevi
77

Završeni protesti u Srbiji, građani dali rok: "Sve će stati u petak, Vučiću, odlazi"

A. Ku.
Foto: Armin Durgut / Pixsell
Foto: Armin Durgut / Pixsell
Više desetina hiljada građana okupilo se ispred Skupštine Srbije u Beogradu na protestima koje je organizovala opozicija pod nazivom "Srbija protiv nasilja", a povod su masovna ubistva koja su posljednjih dana zadesila tu zemlju.

Na skupu su pročitani zahtjevi, a kako su okupljeni građani kazali rok za realizaciju je do petka, 12. maja. Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni poručili su da će u petak "Srbija stati".

Oni zahtjevaju da se hitno zaustavi promocija nasilja u medijima i javnom prostoru, uključujući i smjenu Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije, ali i gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Happy TV.

Foto: Ne davimo Beograd
Foto: Ne davimo Beograd

Između ostalog traže i sazivanje sjednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije i sigurnosna situacija u zemlji, kao i dugoročna rješenja koja je neophodno primijeniti kako do ovakvih (tragičnih) događaja nikada više ne bi došlo.

Masa okupljenih je skandirala "Vučiću odlazi", čime su poslali poruku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.