BiH
1

Vučić o istrazi protiv Orića: Srbija ne vodi kampanju ni protiv koga

Anadolija
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Vicepremijer Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić je, u vezi s pokrenutom istragom Tužilaštva za ratne zločine Srbije protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića i još četvorice osumnjičenih, kazao kako se nada da će oni biti dovedeni pred lice pravde.

U današnjem obraćanju medijima u Beogradu, Vučić je negirao navode da Srbija vodi kampanju protiv navedenih osoba ili bilo kojeg Bošnjaka ili drugih naroda. Vučić je, uz ostalo, kazao da Srbija "hoće da svi počinioci zločina odgovaraju pred pravosudnim organima". 

"Nedvosmisleno je utvrđeno da su počinili teške zločine u Podrinju, Kravici, na području opštine Srebrenica do Zvornika. Bilo kako da se to okonča, to bi bila velika stvar za regiju", rekao je Vučić. 

On je kazao kako Srbija insistira na "utvrđivanju odgovornosti za zločine, kao što je tražila za pojedince iz redova srpskog naroda".

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije potvrdilo je napise beogradskih medija da je protiv ratnog komadanta Srebrenice Nasera Orića i još četiri osobe pokrenulo istragu.

"Tužilaštvo za ratne zločine je 4. augusta 2011. godine, na osnovu krivične prijave MUP-a Srbije, podnijelo zahtjev za sprovođenje istrage istražnom sudiji Odelenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu protiv Nasera Orića i još četiri osobe zbog osnovane sumnje da su 12. jula 1992.godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Zalazje, Donji Potočari, opština Srebrenica", navedeno je u jučerašnjem saopštenju srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine.