Blagi otklon
211

Vučić o Dodikovim idejama za Kosovo i RS: Moja obaveza je da ih saslušam

D. Be.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas boravi u posjeti Banjoj Luci. On je, između ostalog, najavio finansijsku injekciju RS-u krajem godine, ako za tim bude potrebe, jer kaže da je to i najvažnije entitetskim vlastima. Također je prokomentarisao i ideje o "objedinjavanju pitanja Kosova sa RS-om".
"Pretpostavljam najvažnija stvar za Dodika, Cvijanović i Vidović jeste da će Srbija, ako bude potrebe, a nadam se da neće, pružiti dodatnu finansijsku injekciju RS-u prije kraja godine. Teška su vremena, onoliko koliko možemo naša obaveza je da pomognemo narodu RS-a", rekao je.

Istakao je da će se to desiti "uvijek čuvajući najbolje odnose s BiH u cjelini i poštujući Dejton koji je za Srbiju sveto pismo". Dodao je da za Srbiju nisu lagana i jednostavna pitanja koja je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo.

"Voljeli bismo da stvari ostanu u okvirima Dejtonskog sporazuma, onako kako sam i razumio predsjednika Dodika. Za sve druge Dodikove ideje, naša obaveza je da saslušamo i da vidimo nešto i u pisanom obliku. Imat ćemo još susreta, moja je obaveza da saslušam njihove ideje, a onda ćemo moći da pružimo i određene odgovore", poručio je.

Ovaj komentar stiže nakon pitanja koja su danas pokrenuli zvaničnici Republike Srpske kada je riječ o njihovim težnjama da se o statusnim pitanjima Kosova i RS-a razgovara objedinjeno. Vučić je rekao da se na tom planu politika Srbije nije promijenila.

Ove Dodikove ideje naišle su na oštre kritike probosanskih snaga.