BiH
42

Vučić: Ne smijemo razmišljati o sukobima, BiH je najvažniji partner za Srbiju

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon održane zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije u obraćanju medijima premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je zadovoljstvo potpisanim sporazumima te naglasio optimizam u odnosima BiH i Srbije.

Vučić je istakao kako je BiH za Srbiju najvažniji partner u regionu te kako je unapređenje međusobnih trgovinskih i ekonomskih odnosa prioritet za obje zemlje.

"Ova sjednica je izuzetno važna iz nekoliko aspekata, iako prave rezultate treba očekivati nakon druge ili treće zajedničke sjednice državnih vlada. Prije svega važan je politički aspekt jer mi nakon ratnih sukoba prvi put održavamo zajedničku sjednicu izvršnih organa vlasti, gdje šaljemo poruku svim našim građanima o zajedničkom rješavanju problema, međusobnom razumijevanju i racionalnom pristupu budućnosti. Ovo ne mora biti poruka ljubavi, ali može biti suprotstavljanje mržnji i sukobima", istakao je Vučić.

Očekujem Denisa u Beogradu

On je dodao da bi, ukoliko bismo razmišljali o novim sukobima, to bila katastrofa za sve nas. Naročit aspekt u svom obraćanju Vučić je posvetio trgovinskoj razmjeni te naglasio da je trgovinska razmjena između BiH i Srbije u 2014. godini uvećana za 10,2 posto, a u prvih šest mjeseci zabilježen je trgovinski rast od 9,6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prvi put je povećan broj investitora u obje zemlje koji žele investirati u BiH i Srbiji. Važno je i da ne tražimo neprijatelje tamo gdje ih nema i tamo gdje možemo imati prijatelje. To danas dobro razumiju i građani Srbije i građani BiH.

"Roba iz BiH je uvijek dobrodošla u Srbiju, a prema rezultatima se vidi da je i srbijanska roba dobrodošla u BiH".

Između ostalog, potpisani su protokoli o saradnji u namjenskoj industriji, a Vučić je istakao konkretne primjere buduće saradnje.

"Pošto BiH ima dobar centar za deminiranje, a mi želimo deminirati naš aerodrom u Sjenici, želimo vaše stručnjake. S druge strane, 15 mladih oficira Oružanih snaga BiH ići će na obuku na Vojnu akademiju u Srbiju", podcrtao je Vučić.

Premijer Srbije je poručio da do kraja godine očekuje posjetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u Beogradu.

Oružje je defanzivno, ne pada nam na pamet da nekog napadamo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odgovarao je i na novinarska pitanja o najavi Srbije da će nabaviti moderno oružje iz Rusije. Istakao je da je Srbija bila nijema kada su pojedine zemlje u regionu nabavljale moderno naoružanje, ali da je najava nabavke lansirnih rampi s balističkim raketama prelila čašu.

“Mi ne nabavljamo nikakvo ofanzivno oružje. Mi imamo našu namjensku industriju koja radi uspješno i nadam se da će raditi i uspješnije te sarađivati s namjenskom industrijom BiH. Ne planiramo i nije nam na kraj pameti i ta vrsta ludila ne postoji kod nas da bilo koga, bilo gdje i bilo kada napadamo. Mi imamo samo jednu obavezu, a to je da zaštitimo građane Srbije”, rekao je Vučić uz napomenu da on lično garantira građanima BiH da ne moraju brinuti.

“U Srbiji imate prijatelja i mi smo u svakom trenutku i o svakom pitanju spremni najtješnj sarađivati sa BiH”, rekao je Vučić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da se danas razgovaralo i o izjavi Angele Merkel da je na Balkanu moguć novi rat ako Njemačka zatvori svoje granice za izbjeglice.

Zvizdić je rekao da bi se pitanje izbjeglica znatno usložnilo ako Njemačka i Austrija zatvore svoje granice. On je napomenuo da bi u tom slučaju situacija bila prilično teška za zemlje Balkana, ali da u drugom kontekstu nema govora o mogućim bilo kakvim sukobima na Balkanu.

Vučić je rekao da politička situacija na Balkanu nije ružičasta te da su izjavu gospođe Merkel shvatili kao dobronamjerani glas.

Pozdravite mi Fahru

Vučić je posebno naglasio značaj dobrih odnosa između Bošnjaka i Srba koji su ključni za stabilnost Zapadnog Balkana.

"Za Srbiju su veoma važni odnosi sa BiH iako prirodno volimo RS. Odnos Srba i Bošnjaka je ključ za mir na Balkanu. Mi i Bošnjaci smo toliko slični jer nas dijeli samo religija. Pa šta nas to dijeli osim religije", rekao je Vučić, dodavši da će se Srbija boriti za naklonost ljudi u BiH.

Dodao je da su dobri odnosi Srba, Hrvata i Bošnjaka ključ napretka Balkana, te da naročito Srbi i Bošnjaci moraju razgovarati kako se ne bi ponavljali problemi iz prošlosti.

"To je ključ za mir, za stabilnost i svu energiju ću u to da uložim. Nije teško pronaći mi mane, ali sam ponosan na energiju, trud i rad koji ulažem, ne mareći za političke poene u zemlji. A nastaviću neumorno da radim na tome", kazao je je Vučić.

Upitan o nedavnim komentarima u kojima je negativno ocijenio koaliciju SDA-SBB, Vučić je zamolio da mu posebno pozdrave Fahrudina Radončića.

Napomenuo je da mu ne pada na pamet da se miješa u unutrašnje odnose i u to hoće li Izetbegović i Radončić naparviti koaliciju te da je pogrešno citiran.

"Rekao sam da se bojim nacionalne homogenizacije, to sam rekao", poručio je Vučić.