O neisplaćenim razlikama regresa
0

VSTV: Sud BiH je donio neprimjerenu odluku

SRNA
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) smatra da nije bilo primjereno da Sud BiH odlučuje o tužbama svojih sudija i donosi odluke u predmetima koji se odnose na neisplaćene razlike njihovih regresa.

Ovo mišljenje VSTV BiH usvojilo je na današnjoj sjednici.

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj ranije je rekao Srni da presuda Suda BiH da udovolji zahtjevima 41 sudije tog suda da im se isplati razlika za regrese, predstavlja ''samo jedan od dokaza da se reformi pravosuđa mora pristupiti na temeljan način kroz strukturni dijalog o pravosuđu u BiH''.

''Samo kroz taj proces mogu biti zadovoljeni najviši međunarodni standardi u oblasti pravosuđa i u potpunosti ostvaren princip vladavine prava'', rekao je Radulj.

Ističući da ne želi da ulazi u analizu samog sadržaja nepravosnažne presude Suda BiH po tužbi 41 sudije tog suda, a uvažavajući načelo podjele vlasti, on je istakao činjenicu da je ovaj slučaj presedan u sudskoj praksi. 

On smatra da rješenje problema pravosuđa na nivou BiH nije u donošenju zakona o apelacionom sudu, već bi se moralo pristupiti kvalitetnoj analizi svih segmenata sistema, a ne samo pitanja organa koji će odlučivati po pravnom lijeku na odluke suda.

Presudom Suda BiH od 24. februara udovoljeno je tužbenom zahtjevu 41 sudije Suda BiH kojim se traži isplata tužiocima pojedinačno određenih iznosa na ime razlike zbog umanjenih iznosa isplaćenih naknada na godišnji odmor za 2008, 2009, 2010. i 2011. godinu, saopšteno je danas iz Suda BiH. 
Sud BiH odbacio je potom kao netačne navode nekih medija da je, rješavajući taj tužbeni zahtjev, propustio priliku da ovaj predmet delegira drugom nadležnom sudu, a netačnim je proglasio i primjedbe da je u ovom predmetu došlo do sukoba interesa.