BiH
0

Sudije Suda BiH mogu ostvarivati svoja prava pred sudovima

FENA
Sudije Suda BiH oglasile su se danas saopćenjem za javnost povodom informacija u medijima, te izraženim mišljenjima navodnih pravnih autoriteta i stručnjaka o "nemoralnom ponašanju sudija Suda BiH", a posebno povodom Mišljenja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTVBiH) da "nije bilo primjereno da Sud BiH odlučuje o tužbama svojih sudija i donosi odluke u tim predmetima“, odbacujući kao neprihvatljive sve navedene kvalifikacije.

Sudije Suda BiH, koji su podnijeli tužbu radi očuvanja svog ugleda i povjerenja koji svaki sudija mora da ima kod građana, podsjećaju javnost da, niti njihovi "kritizeri" nisu mogli utvrditi da je podnošenje tužbe bilo nezakonito, a niti da je Sud BiH, rješavajući po predmetnoj tužbi, postupio suprotno zakonu.

Stoga se pitaju - kako je onda njihovo ponašanje neprimjereno ili nemoralno, te da li to znači da su zakoni po kojima u ovoj zemlji građani ostvaruju svoja prava i sudovi postupaju, neprimjereni i nemoralni, i ako jesu, ko je za to odgovoran?

"Zar nije u nadležnosti zakonodavne vlasti da donosi zakone koji su primjereni i moralni!"

Nadalje, kako se u saopćenju navodi, osnovni kriteriji iznošenja pravnog mišljenja su da se za određen stav daju razlozi i ponudi "primjereno i moralno rješenje“. Prema autorima mišljenja, "primjereno i moralno bi bilo da sudije nisu uopšte pristupile Sudu radi ostvarenja svojih prava, što znači da zagovaraju nepoštivanje osnovnih ljudskih prava garantovanih Ustavom".

Sudije Suda BiH podsjećaju da su i oni građani kao i svi drugi i da svoja prava, po bilo kojem osnovu, ostvaruju pred sudovima u BiH, u skladu s nadležnostima tih sudova.

Navode da je u konkretnom predmetu, jedini stvarno nadležni sud - Sud BiH, te da nema nikakve zakonske mogućnosti da Sud BiH ili neko drugo pravosudno tijelo, prenese nadležnost na drugi sud, jer nema neposredno višeg suda, Sudu BiH.

Svjesni ovakvog zakonskog rješenja, i da to može imati zbunjujuću percepciju u javnosti, sudije Suda BiH su, već nekoliko godina, pokretale više inicijativa za izmjenu postojećih zakonskih rješenja, ali nisu naišli na razumijevanje nadležnih tijela, predstavnika zakonodavne, izvršne, pa i sudske vlasti, "što znači da isti nisu vršili svoju zakonsku dužnost, i sada za svoje propuste okrivljuju sudije Suda BiH".

Sudije suda BiH, također, podsjećaju da je Sud BiH i prije spomenutog predmeta donio nekoliko sudskih odluka u kojima su stranke u postupku bile sudije ovog suda, te da su već tada zahtijevali izmjene odgovarajućih zakona, ali nije bilo reakcije nadležnih, "jer očigledno da predmeti nisu bili interesantni, niti podobni da se proizvede ovako negativna reakcija protiv sudija ovog suda".

"U situaciji kada odlučujete o nekom pitanju i kada uvidite da postojeće zakonsko rješenje nija adekvatno, imate mogućnost da primijenite zakon ili ne riješite predmet", navodi se u saopćenju.

Sudije Suda BiH naglašavaju da je u takvoj situaciji sud dužan primijeniti zakon i onda kada isti ima određene manjkavosti, "jer je i to bolje nego ne rješavati predmet, što u biti znači poštivanje vladavine prava".

Kako se u saopćenju navodi, sudije u Bosni i Hercegovini već dugi niz godina traže rješavanje mnogih pitanja vezanih za prava po osnovu radnog odnosa, ali se nadležni organi oglušuju o takve zahtjeve, o čemu svjedoči i nedavna Odluka Ustavnog suda FBiH, po zahtjevu sudija iz Federacije BiH, kojom je utvrđena diskriminacija tj. da Zakon o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja u FBiH nije u skladu s Ustavom FBiH.

Da nosici zakonodavne vlasti na svim nivoima i VSTV, koje ima mandat da osigura nezavisno i profesionalno sudstvo, koje pretpostavlja i stvaranje nesmetanih uvjeta za kvalitetan rad svakog sudije, rade svoj posao, onda sudije ne bi svoja prava ostvarivali tužbama, smatraju sudije Suda BiH.

Pitaju se, nadalje - kako očekivati povjerenje građana u sudije, kao nosioce sudske vlasti, ako ni sudije nisu u mogućnosti zaštititi svoja prava?

"Iako smo duboko povrijeđeni ovakvim odnosom, prije svega VSTV-a, imajući u vidu njegov mandat, a i pojedinaca koji su i ovaj predmet iskoristili za negiranje i omalovažavanje sudija i Suda BiH, ovo obraćanje nije rezultat želje da se opravdamo njima, nego da našim građanima damo pojašnjenje onoga što jeste ključno i bitno u vezi sa spomenutom presudom", navodi se u saopćenju.