VSTV odbacio disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić

Klix.ba
22.2.2019. u 13:24
175
77
VSTV odbacio disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić
175
VSTV odbacio disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić Foto: F. K./Klix.ba
Odlukom Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine od 12. februara 2019. godine odbijena je disciplinska tužba protiv glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić.
"U svom obrazloženju komisija smatra da tužena, radnjama koje su joj disciplinskom tužbom stavljene na teret u ovom disciplinskom postupku, nije prekoračila granice dopuštene slobode izražavanja nosilaca pravosudnih funkcija, kojima bi počinila disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 22. i 23. Zakona o VSTV-u BiH, a u vezi s odredbama člana 4.1. Kodeksa tužilačke etike", saopćeno je iz VSTV-a.

Odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH nije konačna i protiv ove odluke može se izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH.

Tužba protiv Burzić je podnesena zbog disciplinskih prekršaja propisanih članom 57 Zakona o VSTV-u BiH i to tačka 22: "ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije", tačka 23: "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva".

Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije s oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet "Memić", kao i javnih istupa vezanih za isti predmet.

Podsjećamo, VSTV je na posljednjoj sjednici imenovao Dalidu Burzić za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine.

Kako nam je potvrđeno na narednoj sjednici VSTV-a, koja je zakazana za 6. i 7. mart 2019. godine, VSTV će razmatrati imenovanje v. d. glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (77)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: