VSTV početkom marta bira vršitelja dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva KS

Piše: Er. M./Klix.ba
21.2.2019. u 07:25
1
6
VSTV početkom marta bira vršitelja dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva KS
1
VSTV početkom marta bira vršitelja dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva KS Foto: N. G./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine na narednoj sjednici će razmatrati imenovanje vršitelja dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo nakon što je Dalida Burzić izabrana za sutkinju Suda BiH.
"Na narednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, koja je zakazana za 6. i 7. mart 2019. godine, VSTV će razmatrati imenovanje v. d. glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo", rekli su za Klix.ba iz VSTV-a.

Vršioca dužnosti imenuje VSTV BiH iz reda tužilaca Tužilaštva KS koji će obavljati dužnost v. d. glavnog tužioca do okončanja konkursne procedure i imenovanja novog glavnog tužioca ovog tužilaštva.

"Vijeće eventualno može tražiti prijedlog kandidata za v. d. glavnog tužioca od glavne tužiteljice ili kolegija tužilaca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koji bi imalo u vidu prilikom donošenja odluke o imenovanju v. d. glavnog tužioca", rekli su nam iz VSTV-a.

Dalida Burzić (Foto: Klix.ba) Dalida Burzić (Foto: Klix.ba)


Kako kažu, Vijeće u skladu sa Zakonom o Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, na prijedlog glavnog tužioca, imenuje jednog od zamjenika za prvog zamjenika glavnog tužioca i tu činjenicu također VSTV može imati u vidu prilikom odlučivanja o izboru v. d. glavnog tužioca.

Podsjećamo, glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić izabrana je na sjednici VSTV-a održanoj 14. februara 2019. godine za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine. To znači da će Burzić morati napustiti Tužilaštvo KS nakon polaganja zakletve u državnom organu pravosudne vlasti.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: