Problem komunikacija
1.2k

Protiv Dalide Burzić podnesena disciplinska prijava zbog slučaja "Dženan Memić"

Klix.ba
Dalida Burzić (Foto: F. K./Klix.ba)
Dalida Burzić (Foto: F. K./Klix.ba)
Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je danas disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić, glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Tužba je podnesena zbog disciplinskih prekršaja propisanih članom 57 Zakona o VSTV-u BiH i to:

tačka 22: "ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“, tačka 23: "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva".

Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije s oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet "Memić", kao i javnih istupa vezanih za isti predmet.

UDT, nakon provedene istrage, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama, nije našao da postoji dovoljno dokaza za pokretanje disciplinskog postupka vezano za druge navode o povredi dužnosti glavne tužiteljice u vezi postupanja u istom predmetu.

Zbog tajnosti prikupljenih dokaza, propisanih članom 71 Zakona o VSTV-u BiH, UDT ne može pružiti detaljnije informacije. Takođe, UDT ne može komentarisati postupak koji je u toku te moli medije za razumijevanje u ovom pogledu. Napominjemo da se niko ne može smatrati disciplinski odgovornim dok se njegova odgovornost ne utvrdi pravosnažnim odlukama disciplinskih komisija.