Donesena odluka
69

VSTV: Goran Salihović smijenjen s mjesta glavnog tužioca na poziciju tužioca

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) donijela je odluku u disciplinskom predmetu koji se vodio protiv suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv tuženog Gorana Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela je odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH: "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva" i člana 57. tačka 19. Zakona o VSTV-u BiH: "namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća".

Također, Disciplinska komisija je donijela odluku kojom se odbija disciplinska tužba vezana za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 11. Zakona o VSTV-u BiH: "omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene" i člana 57. tačka 12. Zakona o VSTV-u BiH: "miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti".

Tuženom se za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izriče disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od 8 dana od dana prijema odluke.