Potvrđeno
26

Goran Salihović ispitan u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu protiv suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako nam je kazao glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić, u Tužilaštvu BiH se provode istražne radnje ispitivanja osumnjičenog i otvaranja privremeno oduzetih predmeta osumnjičenog u predmetu u kojem se vodi istraga protiv suspendovanog glavnog tužioca.

Podsjećamo, Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH okončala je 16. jula disciplinski postupak protiv Salihovića.

Ured disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku te da je osobama koje nisu zakonom ovlaštene omogućio vršenje dužnosti tužioca, kao i da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Salihović je osumnjičen i za namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, unapređenjem i napredovanjem u službi ili bilo kojim drugim oblastima koje su u nadležnosti VSTV-a te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.