Sarajevo
35

Vruć predmet na stolu: Da li će Nezavisni odbor inicirati smjenu komesara Selimovića?

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Kantona Sarajevo danas će održati vanrednu sjednicu i razmatrati izvještaj o aktivnostima u vezi s predmetom ubistva dvojice sarajevskih policajaca, saznaje Klix.ba.
Nezavisni odbor je na zahtjev dobio izvještaj Tužilaštva Kantona Sarajevo, a prema informacijama kojim raspolažemo, veliko je nezadovoljstvo sadržajem tog dokumenta na više od 30 stranica.

Zbog toga će danas zasjedati sedam članova Nezavisnog odbora te odlučiti u kojem pravcu ići. Jedna od opcija je i inicijativa za disciplinski postupak protiv komesara Uprave policije Nusreta Selimovića.

On bi mogao biti razriješen dužnosti ukoliko Nezavisni odbor inicira disciplinsku prijavu, a ministar unutrašnjih poslova Admir Katica predloži Selimovićevu suspenziju do okončanja disciplinskog postupka.

Istraga ubistva dvojice policajaca dobila je novu dimenziju kada je nedavno komesar sarajevske policije Nusret Selimović saopćio da je više osoba osumnjičeno za ubistvo sarajevskih policajaca 26. oktobra 2018. godine. Selimović je odbacio navode da se unutar policijskih struktura opstruiše istraga ubistva policajaca.

Na to su reagovali iz Tužilaštva KS te zamolili policijske agencije da ne iznose nekompletne podatke.

"U interesu istrage potrebno je da se svi uzdrže od objelodanjivanja informacija o predmetu, jer to direktno može ugroziti interese istrage o teškom krivičnom djelu. Tužilaštvo će nastaviti intenzivno provoditi radnje u ovoj kompleksnoj istrazi te se od MUP-a KS očekuje da u skladu sa zakonom, promptno i efikasno postupa po zahtjevima i naredbama tužilastva", rečeno je.

Iz Tužilaštva KS su naglasili da oni vode istragu u predmetu ubistva sarajevskih policajaca te da su policijske agencije, među kojima i MUP KS,dužne da poduzimaju radnje u okviru svojih ovlasti i pod nadzorom tužilaca.

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Kantona Sarajevo čini sedam članova.