Ubistvo policajaca
76

Nakon izjave komesara MUP-a KS, iz Tužilaštva poručili: Uzdržite se od davanja informacija

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Komesar sarajevske policije Nusret Selimović saopćio je danas da je više osoba osoba osumnjičeno za ubistvo sarajevskih policajaca 26. oktobra 2018. godine, na što su iz Tužilaštva KS zamolili policijske agencije da ne iznose nekompletne podatke.
"U interesu istrage potrebno je da se svi uzdrže od objelodanjivanja informacija o predmetu jer to direktno može ugroziti interese istrage o teškom krivičnom djelu. Tužilaštvo će nastaviti intenzivno provoditi radnje u ovoj kompleksnoj istrazi, te se od MUP KS očekuje da u skladu sa zakonom, promptno i efikasno postupa po zahtjevima i naredbama tužilastva", rečeno je.

Dalje navode da Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi istragu u predmetu ubistva sarajevskih policajaca te da su policijske agencije, među kojima i MUP KS dužne da poduzimaju radnje u okviru svojih ovlaštenja i pod nadzorom tužilaca.

"Rasvjetljavanje krivičnog djela sa, kako se navodi, policijskog aspekta i obavještavanje javnosti o tome, ne znači istovremeno da je u predmetnom slučaju prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih se može donijeti tužilačka odluka", kazali su iz Tužilaštva KS.

Inače, više policijskih agencija je 4. novembra izvršilo pretrese na području Istočnog Sarajeva i Pala prilikom čega je oduzeto nekoliko dokaza, a osobe čije su prostorije pretresane su pozvane u SIPA-u da daju izjavu.

U vezu s ubistvom Adisa Šehovića i Davora Vujinovića dovodi se i Aleksandar Macan Ake sa Pala, za kojeg se pretpostavlja da je iz Bosne i Hercegovine pobjegao u Španiju.