BiH
912

Vrijeme kad je trebalo reći "Zlatko, odlazi!"

Piše: E. G.
Zlatko Lagumdžija nakon izbornog poraza i Nijaz Duraković na Kongresu SDP-a 2002. godine
Zlatko Lagumdžija nakon izbornog poraza i Nijaz Duraković na Kongresu SDP-a 2002. godine
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) na Općim izborima održanim prošlog vikenda je doživjela potpuni krah. Od stranke koja je 2010. godine bila pobjednik, obećavajući "državu za čovjeka" SDP je postao brod koji tone.

Tačnije, njegov predsjednik Zlatko Lagumdžija je kazao sinoć da je SDP brod u uzburkanom moru, da su doživjeli brodolom na čelu s njim, ali da on ne može podnijeti ostavku, opravdavajući to statutarnim razlozima.

"Mene je Kongres birao i njemu treba da odgovaramo. Nažalost, ja samo Kongresu mogu podnijeti ostavku. SDP je brod u uzburkanom moru, ali nismo Costa Concordija i nisam kapetan koji bi taj brod napustio. Sa ovom posadom i sa mnom kao kapetanom, SDP ćemo dovesti u jednu mirnu luku", kazao je Lagumdžija.

Gdje je zapravo Lagumdžija SDP doveo najbolje se vidi po izbornim rezultatima. SDP na čelu s njegovim predsjednikom je najveći gubitnik ovih izbora, kao što je to bila Stranka za BiH 2010. godine, koja se ni do danas nije oporavila od udarca na izborima prije četiri godine.

SDP i Lagumdžija su bili glavni krivci zato što je u BiH formirana vlast tek nakon više od godinu poslije izbora 2010. Lagumdžija je koalirao sa svima, postizao dilove sa svima, u protekle četiri godine povećan je broj nezaposlenih, broj ugašenih preduzeća, nije napravljen gotovo nikakv pomak ka euroatlanskim integracijama, nije implementirana presuda Sejdić-Finci, za šta se doduše krivica ne može pripisati Lagumdžiji i SDP-u, ali je tu još niz drugih stvari za koje SDP jeste kriv.

Zapravo, SDP na čelu sa Lagumdžijom je naviše kriv prema samom sebi, jer su izdali ideju socijaldemokratije, jer je kao takav SDP bio gramziv kada su u pitanju fotelje, resursi zemlje, javna preduzeća, a socijalna pravda i "država za čovjeka" su nakon 2010. zaboravljeni.

SDP-u su potrebne hitne i temeljite unutarnje promjene i reforme. Partiji koja sebe naziva socijaldemokratskom ovakve reforme su bile potrebne davno, ako je željela biti alternativnom nacionalnim strankama, koje su je potpuno "potukle" 12. oktobra.

Iz SDP-a su godinama odlazi kadrovi, oni manje ili više bitni za tu stranku i političku scenu. Iz SDP-a je nastalo nekoliko manjih stranka i jedna veća, sudeći po izbornim rezultatima, a to je Demokratska fronta. Nije tajna da su većina onih koji su otišli iz SDP-a, otišli upravo zbog Lagumdžije koji je na čelu partije već gotovo dvije decenije.

Krah ove stranke, toga će se mnogi sjetiti, ako Lagumdžija ostane na njenom čelu, najavio je i rahmetli prof. dr. Nijaz Duraković. On je 2002. napustio SDP upravo zbog Lagumdžije.

Na Vanrednom kongresu SDP-a u novembru 2002. Duraković je kazao:

"Dajem neopozivu ostavku na članstvo u SDP-u, na članstvo u Predsjedništvu SDP-a i neka vam je sa srećom, izaberite Lagumdžiju, kako ste i režirali i time ćete sahraniti SDP na ovim prostorima", kazao je tada Duraković.

Sa Durakovićem i poslije njega su otišli još neki ugledni članovi ove stranke, a jedan od događaja koji je najviše potresao SDP proteklih godina je odlazak Željka Komšića, čije je opraštanje od SDP-a bilo poput TV sapunice, ali na kraju se pokazalo da je bilo bolnije za SDP, nego za njega, mada su iz njegove bivše partije sve vrijeme tvrdili suprotno.

"Zlatko, odlazi", riječi su koje je SDP očigledno davno trebao reći svome vođi, ali to se nije desilo. Uz pomoć stranački podobnih i poslušnih i kažnjavanja onih koji to nisu, Lagumdžija se sve ove godine održao na čelu stranke za koju je ogroman broj građana 2010. godine mislio da će zaista donijeti promjene, pravdu i socijaldemokratiju.

Lagumdžija će otići sa čela SDP-a vrlo brzo i to nakon Kongresa koji će biti održan narednog mjeseca. Uprkos tvrdnjama pojedinih da on priprema Bakira Hadžiomerovića, da mu grije stolicu dok se ponovo vrati na čelo SDP-a, Lagumdžija je to negirao jučer. Međutim, ne treba nikada zaboraviti da govorimo upravo o njemu, majstoru taktika i kombinacija.