BiH
215

Lagumdžija najavio vanredni kongres SDP-a: Nisam kapetan Costa Concordije, ali smo doživjeli brodolom

Piše: J. H.
Ostavku je najavila i potpredsjednica Lidija Korać (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nakon nekoliko sati zasjedanja, završen je "radno-konsultativni" sastanak čelnih ljudi SDP-a. On je potvrdio da je Nermin Nikšić podnio ostavku na mjesto generalnog sekretara SDP-a.

Ostavku na mjesto potpredsjednika stranke podnio je i Damir Hadžić, a svoju ostavku najavila je i potpredsjednica Lidija Korać.

"U ponedjeljak je sjednica Predsjedništva stranke, a u subotu će zasjedati Glavni odbor na kojoj ćemo donijeti odluku o organiziranju vanrednog kongresa. Mene je Kongres izabrao i on je mjesto gdje kompletno rukovodstvo treba položiti račune", kazao je Lagumdžija nakon večerašnjeg sastanka.

Na pitanje da li je Nermin Nikšić podnio ostavku na mjesto generalnog sekretara SDP-a zbog toga što, navodno, Zlatko Lagumdžija priprema Bakira Hadžiomerovića za mjesto predsjednika stranke, Nikšić je kazao da to nije slučaj.

"Ja sam svoje razloge jasno naveo. Cijenim da sam suodgovoran za katastrofalan rezultat SDP-a. Mislim da to moj lični čin. Svi mi u organima SDP-a moramo položiti račune za ono što se desilo na Općim izborima. Na Kongresu SDP-a trebamo doći do novog vodstva", kazao je Nikšić.

Damir Hadžić kaže da je SDP demokratska partija i da je su u posljednja tri dana intenzivno razgovarali.

"Podnošenje ostavki mene i Nikšića je moralna obaveza. Siguran sam da bi i on (Zlatko Lagumdžija) podnio ostavku, ali bismo se našli u statutarnoj pat poziciji", kazao je Hadžić.

On je potvrdio da će vrlo brzo biti organizovan vanredni kongres.

"Neko ovaj brod mora dovesti do luke koja se zove vanredni kongres", kazao je Hadžić.

Lagumdžija je kazao da nikoga ne priprema na mjesto predsjednika SDP-a.

"Jedini čovjek koji sigurno to neće biti sam ja i to je od ranije poznato", kazao je lider SDP-a.

"Mene je Kongres birao i njemu treba da odgovaramo. Nažalost, ja samo Kongresu mogu podnijeti ostavku. SDP je brod u uzburkanom moru, ali nismo Costa Concordija i nisam kapetan koji bi taj brod napustio. Sa ovom posadom i sa mnom kao kapetanom, SDP ćemo dovesti u jednu mirnu luku. Jesmo doživjeli brodolom, ali smo obavezni članovima SDP-a da im kažemo šta smo učinili. Kapetan snosi najviše odgovornosti", dodao je Lagumdžija.

SDP