{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hoće li Nermin Nikšić naslijediti Lagumdžiju na čelu SDP-a?

21.11.2014. u 15:07
10
64
Hoće li Nermin Nikšić naslijediti Lagumdžiju na čelu SDP-a?
10
Hoće li Nermin Nikšić naslijediti Lagumdžiju na čelu SDP-a?
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Glavni odbor SDP-a 29. novembra će dati konačnu listu kandidata za predsjednika te stranke. Prvi čovjek SDP-a, kao i još neki organi stranke, bit će birani na vanrednom Kongresu 6. decembra.
Međutim, pojedinci u SDP-u tvrde da će sve biti izrežirano te da je već poznato kako će Nermin Nikšić biti prvi čovjek stranke a, kako kažu, Zlatko Lagumdžija će i dalje suštinski biti šef, dok će Damir Hadžić biti generalni sekretar SDP-a ili jedan od potpredsjednika.

Kadrovska komisija SDP-a danas će pregledati pristigle kandidature, nakon čega će situacija biti jasnija kada je riječ o pretendentima na mjesto predsjednika stranke.

Denis Bećirović, iako su ga predložili, kaže da neće biti kandidat, upravo iz razloga što smatra da je sve već unaprijed izrežirano.

"SDP-u je trebala sistemska demokratizacija i to u pripremi ovog Kongresa, ali i nakon toga. Nažalost, svi smo svjedoci da imamo potpuno obrnut, nedemokratski proces uoči vanrednog Kongresa. Ja sam na to upozoravao mjesecima. Nažalost, članstvo SDP-a nije imalo priliku da iskaže svoje mišljenje. Delegate i kandidate za ovaj kongres nisu birali članovi, pa čak ni općinski odbori, već su u više od 80 posto slučajava delegate i kandidate predlagala ili uža rukovodstva ili u najboljem slučaju predsjedništva općinskih organizacija. U većini slučajeva nije bilo tajnog glasanja i delegati nisu birani na demokratski način", izjavio je Bećirović.

On navodi da su sve prilike da će biti održan izrežirani Kongres sastavljen prema interesima "poslovno-interesno povezane stare garniture ljudi u rukovodstvu SDP-a, kojoj je najpreče da zadrži funkcije po svaku cijenu".

"Pri tome je evidentno na terenu da ne biraju sredstva i da se bore za funkcije kao da je u pitanju život ili smrt. U razgovoru sa brojnim ljudima vidim da su članovi i birači SDP-a zaista razočarani nastavkom stare politike. Njihov očigledni cilj je da nedemokratski zauzmu funkcije na vanrednom, a onda da u narednom periodu odglume demokratski redovni Kongres tako što će u međuvremenu postaviti podobna rukovodstva i napraviti režiju i od redovnog. Sve je to providno i politički neodrživo", tvrdi Bećirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: