BiH
3

Vrhunski stručnjaci u Sarajevu: Šta je svijet naučio iz Prvog svjetskog rata

Klix.ba
Povodom obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata i od Sarajevskog atentata, delegacija jedne od najrespektabilnije svjetske institucije, Carnegie Vijeća za etiku u međunarodnim poslovima (Carnegie Council for Ethics in International Affairs - CCEIA) iz New Yorka, stiže krajem juna u Sarajevo.

Vrhunski stručnjaci, ali i profesori i akademici sa Oxforda, Yalea, Harvarda i drugih prestižnih akademskih institucija u Sarajevu će 27. juna prisustvovati simpoziju “Etika i međunarodni poslovi: Kriza 1914. i šta nam znači danas” koji će se organizirati u saradnji sa Američkim univerzitetom u BiH i Gazi Husrev-begovom bibliotekom.

Među ključnim temama o kojima će učesnici diskutovati su religija i rat i pomirenje, etika i rat, legalne i moralne međunarodne norme od 1914. do danas, rat i pomirenje na Balkanu u 20. stoljeću.

Među članovima delegacije, pored predsjednika Carnegie Councila Joel H. Rosenthala, su i Margarett MacMillan sa St'Anthony's Collegea i vodeća svjetska stručnjakinja u oblasti historijskih pitanja u vezi sa I svjetskim ratom, George Rupp sa Columbia univerziteta, David Rodin jedan od direktora Instituta za etiku, pravo i oružani konflikt Univerziteta u Oxfordu, te Adam Roberts također sa Oxforda, kao i profesor Ivo Banac sa univerziteta Yale. Također, kako je najavljeno, skupu će prisustvovati i dr. Mustafa Cerić.

"Nadam se da se razgovori o I svjetskom ratu neće fokusirati na dominantne narative o žrtvama. To ne bi bilo produktivno. Sjetimo se žrtava, ali tako da naše odavanje počasti bude usmjereno ka pozitivnoj budućnosti”, istakao je Joel H. Rosenthal, predsjednik Carnegie Council-a.

Inače, sam Simpozij će zatvoriti Michael Ignatieff, predsjedavajući Carnegie Centennial programa kojim se obilježava 100 godina djelovanja Carnegie Councila.

"Nije slučajno da smo za mjesto održavanja ovog simpozija odabrali najstariju obrazovnu instituciju u Sarajevu koja u kontinuitetu djeluje od 1537, Gazi Husrev-begovu biblioteku. Sa svojom kompleksnom historijom odolijevanja vremenu i opstanka, njena obrazovna misija čini je savršenim mjestom predstavljanja dugoročne posvećenosti obrazovanju Carnegie Councila”, istakao je Haris Hromić, član Odbora Carnegie Council-a i jedan od organizatora.

Dan ranije, 26. juna, 2014. pod vodstvom Jamesa Wallersa koji je Carnegie saradnik za etiku, a na inicijativu Family Memorial Fondation iz New Yorka u saradnji sa Auschwitz institutom za mir i pomirenje, čiji je jedan od direktora i sam Wallers, također u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održat će se seminar o prevenciji genocida.