{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prevencija genocida i masovnih zločina mora postati dio obrazovnog sistema

26.6.2014. u 15:38
2
7
Prevencija genocida i masovnih zločina mora postati dio obrazovnog sistema
2
Prevencija genocida i masovnih zločina mora postati dio obrazovnog sistema
Danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u organizaciji jedne od najrespektabilnijih svjetskih institucija Carnegie Vijeća za etiku i međunarodne poslove (Carnegie Council for Ethics in International Affairs - CCEIA) i u saradnji sa Family Memorial Fondacijom iz New Yorka, Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i Auschwitz Institutom za mir i pomirenje (AIPR), održan Raphael Lemkin seminar o nacionalnoj prevenciji genodica i masovnih zločina.
James E. Waller, viši stručni saradnik Carnegie Councila za etiku i međunarodne poslove te direktor akademskih programa Auschwitz Instituta za mir i pomirenje koji je bio voditelj današnjeg seminara, naveo je da je od 2008. godine do sada zajedničkim snagama obučeno više od 250 državnih službenika iz 60 zemalja svijeta o prevenciji genocida i masovnih zločina.

“Genocid i masovni zločini se mogu spriječiti i to je naše fundamentalno uvjerenje. Uvijek postoje znaci i simptomi koji ukazuju da će se takvo što desiti i zbog toga je potrebno raditi na razvijanju znanja i svijesti o ovoj temi“, istakao je Waller te dodao da će početkom 2015. održati četverodnevni seminar za predstavnike nevladinih organizacija, državnih službenika, akademika, studenata, vjerskih lidera i drugih koji će pomoći u razvijanju nastavnog plana i programa za univerzitete u Bosni i Hercegovini koji bi u budućnosti trebali doprinijeti spriječavanju genocida i masovni zločina.

Teme o kojima se govorilo danas su uloga identiteta u tranzicijskoj pravdi, kako to da “obični ljudi“ počine genocid i masovne zločine te uloga visokog obrazovanja u očuvanju ljudskih prava, a učesnici su imali i priliku da daju svoje prijedloge za razvitak četverodnevnog trening seminara koji će se održati u Sarajevu 2015. godine. Današnji seminar obilježila su predavanja i dolazak eksperata u oblasti prevencije genocida i masovnih zločina kao što su Patricia Whalen, bivša međunarodna sutkinja u Sudu Bosne i Hercegovine, Vijeću za ratne zločine i aktuelna specijalna savjetnica u Suda, Vahidin Omanović, suosnivač i izvršni direktor Centra za izgradnju mira iz Sanskog Mosta, dr. Martin Mennecke, Univerzitet u Kopenhagenu i Kraljevski Univerzitet Danske za odbranu i Esmir Ganić, predsjednik Američkog Univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Seminar čini prvi dio programa posjete ove prestižne svjetske institucije koja na ovaj način obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata te ujedno i 100 godina svoga djelovanja u međunarodnim poslovima u svijetu, dok će se sutra održati i simpozij “Etika i međunarodni odnosi: kriza 1914. i šta nam to znači danas“.

Govoreći o svom dolasku u Sarajevu, predsjednik Carnegie Vijeća, Joel Rosenthal istakao je da nije slučajno što se stogodišnjica Prvog svjetskog rata poklapa sa stogodišnjicom Carnegie Vijeća.

“Svrha Carnegie Councila je edukativna, ne politička i zbog toga se koristimo ovom prilikom da mobiliziramo edukatore koji se bave ovim temama da sutra na ovom mjestu imaju otvoren prostor za razmjenu mišljenja o tome šta za nas znače dešavanja iz 1914. godine. Andrew Carnegie je vjerovao da postoje konstruktivni načini kako bi se izbjegao rat, a dijalog je jedan od njih“ istakao je Rosenthal te dodao da Carnegie Vijeće vjeruje da je potraga za mirom moguća samo ako postoji obrazovana i informisana javnost.

Bio sam ovdje 1995. i svjestan sam da je ovo grad koji zna šta znači bol od rata više nego bilo koje drugo mjesto na svijetu i zbog toga ovaj seminar organizujemo ovdje naglasio je Michael Ignatieff, Predsjednik Odbora za obilježavanje stogodišnjice postojanja Carnegie Councila.

“Imamo odlične međunarodne eksperte koji će sutra predavati i nadamo se da će i građani Sarajeva doći i uzeti učešće. Govorit ćemo o dešavanjima iz 1914. i to je trenutak u kojem se može uprijeti prst krivnje, a ovaj grad ima taj običaj. Međutim sada zajednički trebamo to prevazići i dublje razgovarati o svemu kako bismo shvatili stvarne posljedice“, naveo je Ignatieff.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: