U Istočnom Sarajevu
5

Vrh SDS-a raspravlja o sudbini predsjednika Vukote Govedarice i narednim koracima stranke

Piše: S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Istočnom Sarajevu u toku je sjednica Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), nakon čega će biti poznata i sudbina predsjednika Vukote Govedarice, ali i naredni koraci i postizborno djelovanje SDS-a.

Govedarica je ranije rekao kako želi da današnja sjednica definira na koji način i kojim putem treba da ide SDS.

"Mi ćemo raspravljati o bitnom dokumentu, a to je politička platforma o postizbornom djelovanju. Hoću da vidim da li ja imam podršku za politiku stranke koju sam vodio i prije izbora, koju sam proklamovao tokom izbora, zajedno sa organima SDS-a, i Glavnim odborom koji su učestvovali u izbornoj kampanji", kazao je Govedarica.

Prije sjednice održan je kratak sastanak užeg vrha stranke, nakon čega je počela i sjednica Glavnog odbora.

U postizbornom periodu SDS prolazu i kroz veliku krizu, a prije svega zbog lošeg izbornog rezultata, koji je na površinu izvukao neslaganja i prva isključenja iz stranke.

Vrhunac je biloisključenje gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, koji se priklonio SNSD-u. Govedarica ne uživa podršku ni od gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića.

Član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica ocijenio da je sve ono što sada radi predsjednik SDS-a Vukota Govedarica podsjeća na vrijeme u kome je ove stranka proživljavala golgotu pod uticajem odluka visokog predstavnika.

U pismu, koje će danas pročitati članovima Glavnog odbora SDS-a, a koje je u posjedu ATV, Bjelica navodi da se prva dimenzija takvog djelovanja Govedarice manifestuje u činjenici da je nakon izbora iz stranke isključio nekoliko visokopozicioniranih članova i to u nelegalnom i nelegitimnom postupku oduzimanja i ograničavanja ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Bjelica ocjenjuje da je taj nelegitimni postupak karakterističan po tome što je Govedarica u svojoj ličnosti sjedinio nespojive procesne funkcije - tužioca i sudije.

On tvrdi da je Govedarica sam odlučivao protiv koga će pokrenuti nekakav "disciplinski postupak", a da članovi SDS-a koje je istovremeno optuživao i sudio im nisu bili ni obaviješteni o njegovom pokretanju, vođenju, toku niti su mogli da u tom postupku učestvuju i štite svoja ljudska prava i osnovne slobode.