{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vremena više nema: Sve izvjesnije da će građani BiH ostati u televizijskom mraku

10.2.2015. u 19:36
138
193
Vremena više nema: Sve izvjesnije da će građani BiH ostati u televizijskom mraku
138
Vremena više nema: Sve izvjesnije da će građani BiH ostati u televizijskom mraku
Približava se 17. juni, datum kada će Bosna i Hercegovina ostati bez analognog signala. Do danas nije ništa konkretno urađeno na digatilizaciji, pa je sve izvjesnije da će građani naše zemlje ostati u televizijskom mraku.
To je potpuno izvjesna posljedica ukoliko se ne urade obaveze javnih servisa i Vijeća ministara BiH. To su dvije adrese koje moraju učiniti najveće napore da se proces digitalizacije završi.

Projekat digitalizacije radiodifuzije (prenosa i emitovanja signala za javne RTV servise) u Bosni i Hercegovini je u zastoju nekoliko mjeseci iz dva nerazumljiva razloga.

Prvi je taj što Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) nije dozvolila da se na njenim objektima instalira digitalna oprema koju je kupilo Vijeće ministara. Paralelno s tim, u Vijeću ministara je blokirana odluka o korištenju već odobrenih sredstava za digitalizaciju.

"Svi poslovi na području Federacije su završeni, ali to ne može biti u funkciji dok se ne završi cijeli sistem. Problem se nastavlja u javnim RTV servisima, jer oni nisu u stanju da se usaglase o zajedničkom zahtjevu kod Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Problem je Radio-televizija RS-a", rekao je za Klix.ba Mehmed Agović, savjetnik ministra u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Mehmed Agović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Agović (Foto: Arhiv/Klix.ba)


Agović navodi da se je nemoguće bilo šta napraviti parcijalno. U važnom mozaiku koji se zove "Projekat digitalizacije" nema korporacije javnih RTV servisa, zajedničkog tijela koje bi se brinulo o tehnološkom razvoju. Na taj način kasni i komercijalni sektor, a posljedice se već mogu nazreti.

"Znam šta je sve tačno potrebno uraditi i nisam siguran da će taj posao biti završen u predviđenom roku. Bojim se posljedica koje će nastupiti za Bosnu i Hercegovinu. To je naša međunarodna obaveza koju smo potpisali u Ženevi 2006. godine. Posljedica za javni servis je vrlo ozbiljna, jer tehničke dozvole za analogni signal prestaju da važe i to znači da više niko ne štiti analogne frekvencije i svi koji emituju program analognim putem to više neće moći", pojasnio je Agović.

Ukoliko bi sutra bio završen tender za drugu fazu procesa digitalizacije, uz veliku stručnu angažovanost ljudi i finansijsku podršku, do kraja godine bi proces digitalizacije bio gotov, smatra Agović.

Ovaj posao očigledno čeka novu vlast, a da li će proces digitalizacije biti prioritet i da li će ovom procesu pristupiti čim prije, vidjet ćemo kada se vlast formira. Nadati se da će to biti uskoro, jer ukoliko se nešto konkretno uskoro ne uradi, posljedice će biti katastrofalne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: