BiH
138

Vremena više nema: Sve izvjesnije da će građani BiH ostati u televizijskom mraku

Piše: E. S. H.
Približava se 17. juni, datum kada će Bosna i Hercegovina ostati bez analognog signala. Do danas nije ništa konkretno urađeno na digatilizaciji, pa je sve izvjesnije da će građani naše zemlje ostati u televizijskom mraku.

To je potpuno izvjesna posljedica ukoliko se ne urade obaveze javnih servisa i Vijeća ministara BiH. To su dvije adrese koje moraju učiniti najveće napore da se proces digitalizacije završi.

Projekat digitalizacije radiodifuzije (prenosa i emitovanja signala za javne RTV servise) u Bosni i Hercegovini je u zastoju nekoliko mjeseci iz dva nerazumljiva razloga.

Prvi je taj što Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) nije dozvolila da se na njenim objektima instalira digitalna oprema koju je kupilo Vijeće ministara. Paralelno s tim, u Vijeću ministara je blokirana odluka o korištenju već odobrenih sredstava za digitalizaciju.

"Svi poslovi na području Federacije su završeni, ali to ne može biti u funkciji dok se ne završi cijeli sistem. Problem se nastavlja u javnim RTV servisima, jer oni nisu u stanju da se usaglase o zajedničkom zahtjevu kod Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Problem je Radio-televizija RS-a", rekao je za Klix.ba Mehmed Agović, savjetnik ministra u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Mehmed Agović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Agović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Agović navodi da se je nemoguće bilo šta napraviti parcijalno. U važnom mozaiku koji se zove "Projekat digitalizacije" nema korporacije javnih RTV servisa, zajedničkog tijela koje bi se brinulo o tehnološkom razvoju. Na taj način kasni i komercijalni sektor, a posljedice se već mogu nazreti.

"Znam šta je sve tačno potrebno uraditi i nisam siguran da će taj posao biti završen u predviđenom roku. Bojim se posljedica koje će nastupiti za Bosnu i Hercegovinu. To je naša međunarodna obaveza koju smo potpisali u Ženevi 2006. godine. Posljedica za javni servis je vrlo ozbiljna, jer tehničke dozvole za analogni signal prestaju da važe i to znači da više niko ne štiti analogne frekvencije i svi koji emituju program analognim putem to više neće moći", pojasnio je Agović.

Ukoliko bi sutra bio završen tender za drugu fazu procesa digitalizacije, uz veliku stručnu angažovanost ljudi i finansijsku podršku, do kraja godine bi proces digitalizacije bio gotov, smatra Agović.

Ovaj posao očigledno čeka novu vlast, a da li će proces digitalizacije biti prioritet i da li će ovom procesu pristupiti čim prije, vidjet ćemo kada se vlast formira. Nadati se da će to biti uskoro, jer ukoliko se nešto konkretno uskoro ne uradi, posljedice će biti katastrofalne.