BiH
41

Hoće li građani BiH ostati u televizijskom mraku?

Piše: E.S.H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Građani Bosne i Hercegovine će 17. juna 2015. godine ostati bez analognog signala, a da li će do tada biti urađena digitalizacija, još uvijek nije sigurno.

U Sarajevu je danas održan okrugli sto o ovoj veoma važnoj temi za Bosnu i Hercegovinu. Vijeće RAK-a je okrugli sto organiziralo u cilju alarmiranja svih relevantnih sudionika u procesu prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje.

Ono na što svi upozoravaju je hitno i odgovorno pristupanje ispunjavanju svojih obaveza, jer će nakon 17. juna BiH ostati u televizijskom mraku ako se ne provede proces digitalizacije.

"To je potpuno izvjesna posljedica ukoliko se ne urade obaveze javnih servisa i Vijeća ministara. To su dvije adrese koje moraju učiniti najveće napore da se proces digitalizacije završi, inače ćemo imati ogromne posljedice", kazao je Plamenko Čustović, predsjedavajući Vijeća RAK-a.

Ostalo je još pola godine da se riješe problemi koji su doveli do zastoja u završavanju prve faze procesa digitalizacije, a današnji okrugli sto je pokazao koji su to problemi na kojima se mora ubrzano raditi.

"Javni emiteri, RAK i Vijeće ministara moraju konstruktivnim dijalogom vidjeti gdje su svi problemi i kako se mogu prevazići do juna. Prva faza je postavljena u Mostaru i Sarajevu, a nije u Banjoj Luci, mora biti poznat razlog zbog čega je to tako i moramo riješiti slične probleme", rekao je danas Mate Bandur, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande, koji je, kako je prenio Bandur, izrazio spremnost da se uradi sve kako bi proces digitalizacije bio završen na vrijeme.

Siniša Petrović, pomoćnik direktora za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom u Regulatornoj agenciji za komunikacije je upozorio da nas očekuje gašenje televizijskog emitovanja.

"Ukoliko ne pristupimo ubrzanom procesu digitalizacije, imat ćemo samo slučajni TV signal i ići ćemo od komšije do komšije da bismo gledali TV. Ovo je kompleksan projekat koji je na državnom nivou i pitanje je da li su svi bili dovoljno obaviješteni o ozbiljnosti posljedica koje ćemo imati nakon 17. juna", upozorio je Petrović.

Prva faza procesa digitalizacije je završena na objektima Radio-televizije BiH i Radio-televizije FBiH, dok još nije ni počela na objektima Radio-televizije Republike Srpske, jer izvođaču radova nije dozvoljeno instaliranje opreme.

"Taj problem ima finansijske implikacije, a s druge strane postoji blokada u drugoj fazi za koju je planirano da bude završena do kraja ove godine. To je jedan od ozbiljnih problema, a problem je i to što ne postoji zajednički projekat svih javnih emitera. Odmah se mora završiti prva faza i instalirati oprema na sva tri javna RTV servisa da bi mogla profunkcionisati kičma digitalnog emitovanja", izjavio je danas medijima Mehmed Agović, savjetnik ministra u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Kako nam je rekao Agović, rukovodstvo Javnog RTV servisa RS-a ne dozvoljava da se instalira ta oprema, ali je to korak i ključna karika u provođenju digitalizacije.

"Javni RTV sistem neće moći izvršavati svoju funkciju zbog nekih generatora demokratskih procesa u BiH. Ne može niko građanima BiH oduzeti pravo da primaju digitalni signal putem svojih antena. Zbog toga apelujemo da se svi zastoji otklone i da krenemo dalje. Postoji apsolutna spremnost u Ministarstvu prometa i komunikacija da BiH ispuni svoju obavezu iz Ženeve", zaključio je Agović.

Miloš Šolaja, član Vijeća RAK-a, je kazao da Vijeće ministara mora jasno i precizno utvrditi sve politike i poseban set interventnih mjera.

"Nažalost, tu ima mnogo onoga što bi trebalo biti kultura kompromisa. Trebamo napraviti Kodeks svih akata i da vidimo gdje su zastoji. Činjenica je da će cijela BiH pretrpjeti sankcije, i moramo biti posebno oprezni", rekao je Šolaja.

Podsjećamo, Vijeće RAK-a je ranije upozorilo da je dosadašnjim zastojima zbog neusvajanja Akcionog plana direktno ugrožena industrija emitovanja u BiH, te da su dovedene u pitanje preuzete međunarodne obaveze BiH, proistekle iz potpisanih sporazuma, koje mogu rezultirati izricanjem sankcija od relevantnih međunarodnih institucija. Da li će i kada će biti pokrenuto rješavanje svih problema zbog kojih nije završena prva, a ni počela druga faza digitalizacije, ostaje nam da vidimo. Nadamo se da će građani BiH i nakon 17. juna uživati u gledanju TV programa, ali sa još boljim, digitalnim signalom.