BiH
0

Vrdoljak: Vijeće ministara bit će formirano do kraja godine

SRNA
Zgrada Parlamenta BiH
Zgrada Parlamenta BiH
Poslanik SDP-a BiH u Domu naroda parlamenta BiH Krunoslav Vrdoljak izjavio je da vjeruje da će se lideri dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić "urazumiti i prihvatiti ponuđena rješenja za formiranje Vijeća ministara BiH".

Vrdoljak, koji je i poslanik u novom sazivu Skupštine Livanjskog kantona, rekao je za lokalne medije da je možda nerealan i prevelik optimista, ali da je uvjeren da će, uz sve teškoće, BiH imati Vijeće ministara još ove godine.

"Sada su potrebni mudrost, razum i odgovornost čelnih ljudi HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Dragana Čovića i Bože Ljubića, a ja vjerujem da će oni položiti ispit političke zrelosti i zbog toga sam uvjeren da ćemo do kraja godine imati Vijeće ministara BiH", rekao je Vrdoljak.

On je naglasio da ne vidi nijedan razlog da tako ne bude, tvrdeći da u startu želi da istakne da to prije svega znači da neće biti nikakve rekonstrukcije Vlade Federacije BiH, na čemu sada insistiraju dva HDZ-a.

Govoreći o krizi u formiranju izvršne vlasti u Livanjskom kantonu, koja je ušla u drugu godinu, Vrdoljak je rekao da su stanovnici ovog kantona "žrtve i taoci pogubne politike dva HDZ-a koji nisu politički saveznici u ovom kantonu", ali da će stranke platforme, uz podršku SNSD-a i SDA, obezbijediti dvotrećinsku skupštinsku većinu i da će kantonalna Vlada biti uskoro formirana.