BiH
68

Vozilom pregažena zelena površina na kružnom toku na Dobrinji

Klix.ba
Na meti vandala ponovo su se u noći sa četvrtka na petak našle zelene površine u Sarajevu, a ovaj put je stradalo zelenilo unutar kružnog toka u naselju Dobrinja.

Radnici preduzeća Park jutros su tokom redovnog čišćenja javnih zelenih površina na Dobrinji zatekli zaista tužnu sliku. Pretpostavka je da je neko tokom noćnih sati vozilom iz pravca Nedžarića, umjesto kolovoznim dijelom prešao preko zelene površine unutar kružnog toka. Polomljeno je nekoliko sadnica ukrasnog grmlja, uništene cvjetne gredice u kojima je nedavno zasađeno sezonsko cvijeće, a tragovi točkova ostali su vidljivi na travnatoj površini.

"Materijalna šteta je neznatna, ali sama činjenica da je neko na ovako vandalski način uništio uređenu zelenu površinu i to na mjestu na kojem je to do sada izgledalo gotovo nemoguće zaista najviše govori o stepenu urbane kulture i odnosu pojedinaca prema zelenilu i zelenim površinama u našem gradu", saopćili su iz Parka.

Dodaju kako se na ovaj način minimiziraju i zalaganja radnika Parka na uređenju i očuvanju zelenila, posebno što je zelena površina unutar kružnog toka na Dobrinji tek nedavno uređena.

Iz preduzeća Park su stoga još jednom apelirali na građane da čuvaju javne zelene površine, kao površine koje doprinose ljepšem ambijentu življenja svih građana, ali i posjetilaca Sarajeva.