BiH
0

Von Villken: Osavremenjavanje skladišta municije i oružja u BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović primio je danas dosadašnjeg šefa Odjela za sigurnosnu suradnju OSCE-a za BiH, brigadnog generala Victora von Villkena i novoimenovanog šefa Odjela, brigadnog generala Haralda Quiela.

Tokom susreta ministar Ibrahimović ih je upoznao s trenutnim aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, koracima koji su poduzeti na rješavanju perspektivne vojne imovine, a poseban akcent je bio na procesu uništavanja nestabilne i visokorizične municije, te viškova naorušanja, gdje je do sada podrška i pomoć OSCE-a u BiH bila od izuzetnog značaja.

Uz riječi zahvale za sve što je OSCE do sada učinio na tom polju, kao za doprinos koji je OSCE dao u izgradnji institucija u BiH, ministar Ibrahimović je naglasio da BiH treba još ovakve podrške i da se nada progresivnijim koracima u procesu rješavanja viškova naoružanja i municije uz pomoć i podršku OSCE-a.

Brigadni general Von Villken je uz ovaj najvažniji problem za sve građane BiH i zadatak za sve odgovorne institucije, naglasio i potrebu osavremenjavanja skladišta municije i naoružanja, radi stvaranja sigurnijeg okruženja za građane, što je ujedno, kako je general Villken rekao, naredni veliki korak OSCE-a u BiH.

General Quiel, kome je ovo bio prvi susret s ministrom odbrane BiH, obećao da će na sljedećem susretu biti više konkretnih prijedloga o aktivnostima OSCE-a za naredni period, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.